В Україні незабаром розпочнеться опалювальний сезон: Що буде із субсидіями та тарифами

В Україні з 1 жовтня автоматично перерахують субсидії приблизно для 2,5 млн сімей. Ще близько 500 тис. осіб, за оцінками Мінсоцу, додатково оформлять допомогу. Попри дефіцит бюджету, кошти на компенсацію комунальних послуг обіцяють стабільно виділяти, передають Патріоти України.

Субсидії: правила змінили

В Україні до опалювального сезону змінили цілу низку правил при призначенні субсидій: тепер їх оформлятимуть через Пенсійний фонд, дозволили отримувати допомогу тим, хто втратив роботу, а також збільшили норму для тих, хто втратив централізоване опалення.

Перерахунок субсидій із 1 жовтня проведуть автоматично. При цьому призначатимуть субсидії на період з 16 жовтня до 15 квітня (термін опалювального сезону). Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг призначають одному з членів сім'ї :

  • які зареєстровані у житловому приміщенні;
  • які не зареєстровані у житловому приміщенні, але фактично проживають у ньому на підставі договору оренди, за рішенням суду або за індивідуальними договорами із забудовниками, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі якщо їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги;
  • які не зареєстровані у житловому приміщенні, але фактично проживають у ньому без договору (тільки для ВПО).

"Українці в новому опалювальному періоді будуть із субсидіями, незважаючи на військову агресію Росії проти нашої держави. Вже за кілька тижнів розпочнеться опалювальний сезон", – йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.

Як пояснили OBOZREVATEL у Мінсоці, як і раніше без допомоги залишаться ті, хто протягом року витратив разово від 50 тис. грн (якщо це витрати не на лікування), а також живе у великих будинках та квартирах (від 230 та 130 кв. м відповідно). Також залишається вимога вчасно сплачувати за комуналку. Якщо є борг від трьох місяців, субсидію не виділятимуть.

Що буде з вартістю комуналки

Вартість комунальних послуг цього року не підвищуватиметься, однак у порівнянні з минулим роком деякі платежі все одно збільшаться. Наприклад, блакитне паливо минулого опалювального сезону в середньому коштувало на 16% менше.

Офіційно в органах місцевої влади стверджують, що тарифи "заморозили". Однак насправді платити все одно доведеться більше, ніж торік. Так, за оцінками Держстату, якщо порівняти січень-серпень минулого року з поточним, виявиться, що газ подорожчав приблизно на 16%.

Для розуміння, у грудні 2021 кубометр газу "Нафтогаз" продавав за 6,33 грн, а в грудні цього року – вже за ціною 7,96 грн за куб. Якщо взимку ви використовуєте для опалення будинку 200 кубів газу:

  • у грудні 2022-го доведеться заплатити 1592 грн.;
  • у грудні 2021-го платили лише 1266 грн.

Тут також варто враховувати, що минулого року в Україні ще був відкритий ринок газу – і багато українців користувалися послугами газзбутів (їх пов'язують із олігархом Дмитром Фірташем), а не "Нафтогазу". Проте загалом така пропорція у різниці тарифів зберігається.

А ось із тарифами на опалення (централізоване) ситуація не змінилася. З минулого року практично жодне підприємство своїх розцінок не змінило. Проблеми можуть виникнути у разі ракетного обстрілу об'єктів інфраструктури.

Яким буде опалювальний сезон

Цього року на українців чекає по-справжньому холодна зима. Навіть у тому випадку, якщо температура на вулиці буде вищою, ніж торік. Справа в тому, що температура в приміщеннях буде встановлена на рівні 17-18 °C, що приблизно на чотири градуси нижче за норму. У "Нафтогазі" порадили запастися ковдрами та теплим одягом на випадок, якщо температура на вулиці впаде нижче -10 °C.

За словами голови "Нафтогазу" Юрія Вітренко, "опалювальний сезон" настане пізніше і закінчиться раніше. "Без фінансової підтримки нам не вистачатиме газу, а значить, високі ризики виходу з ладу енергосистеми", – сказав Вітренко.

Експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко вважає, що проблема може виникнути із неутепленими хрущовками. Після зниження температури теплоносія у таких будинках буде значно холодніше.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...