В Україні пропонують ввести кримінальне покарання для тих, хто наживається на війні

В Україні за правопорушення у сфері формування та застосування цін і тарифів на соціально значущі товари можуть встановити кримінальну відповідальність. Посилити покарання пропонують і за незаконне придбання та подальший збут продукції військового призначення, передають Патріоти України.

Відповідний законопроєкт (№7425) цього тижня зареєстрував у Верховній Раді нардеп від "Слуги народу" Сергій Кузьміних. Про це повідомляє парламентська газета "Голос України".

Особливо жорстко, як зазначає Кузьміних, держава повинна реагувати на необґрунтоване підвищення цін на категорію товарів, затвердженому Кабміном. Ідеться про борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупу гречану і вівсяну, свинину, яловичину, птицю (тушку курячу), молоко, олію, сметану, яйця, масло, капусту, цибулю, буряк, моркву, бензин (А-92, А-95) та ін.

Інша сторона поданого депутатом законопроєкту стосується правопорушення, пов'язаного із розкраданням та з подальшим продажем продукції, яка має ознаки товару військового призначення, що закуповуються за рахунок держбюджету для потреб ЗСУ або інших військових формувань. Йдеться про бронежилети, пластини для бронежилетів, захисні шоломи, речове майно та інше екіпірування (крім зброї). А також про товари, які передають нашій державі для потреб військовослужбовців як допомогу від міжнародних партнерів чи благодійних організацій.

Кузьміних пропонує встановити кримінальну відповідальність за незаконне придбання та збут продукції, яка має ознаки товару військового призначення. Якщо йдеться про значний розмір правопорушення, то пропонується встановити штраф від трьох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (від 51 тис. грн до 85 тис. грн) громадян або обмеження волі на строк до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий термін.

Ті ж дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або посадовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, каратимуться позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років та з конфіскацією майна.

Якщо йдеться про порушення порядку формування та застосування цін і тарифів на соціально значущі товари, вчинені в умовах надзвичайного чи воєнного стану, а ціна перевищила більш ніж у 1,2 раза рівень, визначений урядом, то покарання передбачатиме позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...