В Україні з підготовкою до зими виникли складнощі: У Міненерго назвали найпроблемніші регіони

Найскладніша ситуація з підготовкою до опалювального сезону спостерігається у прифронтових областях, зокрема на Харківщині, через інтенсивні обстріли енергетичної інфраструктури. Для Харківської області розроблені окремі плани щодо резервного енергозабезпечення та стабілізації роботи енергосистеми, передають Патріоти України.

Про це розповів заступник міністра енергетики Микола Колесник в ефірі телемарафону 5 вересня. Внаслідок таких атак відбуваються пошкодження та розриви на лініях електропередач, що ускладнює стабільну роботу енергосистеми.

"Окремий фокус приділяємо і Харківській області, і місту Харків. Тут є окремі плани підготовки до опалювального сезону. І це як питання резервних типів харчування для об'єктів критичної інфраструктури та стабілізації роботи енергосистеми в цілому", – зазначив Микола Колесник.

Особливу увагу Міністерство енергетики приділяє Харківщині, де ведуться активні бойові дії та регулярні атаки на енергетичні об'єкти. Для стабілізації енергосистеми в цьому регіоні розроблені спеціальні плани, які включають заходи щодо забезпечення резервного живлення для критичної інфраструктури. Харків є одним із ключових міст, де стабільне енергозабезпечення є життєво важливим через велике населення та наявність стратегічних об'єктів.

Російська стратегія атак на енергетику: повернення до обстрілів об'єктів інфраструктури

У ході повномасштабної війни Росія неодноразово використовувала тактику атак на енергетичну інфраструктуру України, і цей сценарій повторюється знову. За словами енергетичного експерта Віктора Куртєва, Росія повернулася до логіки обстрілів енергетичних об'єктів, яку використовувала у 2022-2023 роках.

"Здебільшого, це були магістральні підстанції Укренерго і підстанційні вузли великої теплової генерації", – зазначив Куртєв. У 2022-2023 роках російські війська активно знищували саме системи передачі електроенергії, що призвело до масових відключень світла по всій країні.

У 2024 році, з 21 березня до середини літа, Росія змінила тактику та почала завдавати ударів по генеруючим потужностям. За словами Куртєва, у результаті концентрованих атак по енергоблоках та генеруючому обладнанні, за п'ять місяців Україна втратила 9 000 мегават генерації.

Починаючи з 26 серпня 2024 року, Росія знову повернулася до тактики атак на об'єкти інфраструктури, атакувавши 22 енергетичні об'єкти. Чотири з них були частинами газотранспортної системи, а решта – об'єкти магістральної мережі. В основному, ці атаки були спрямовані на підстанції, які забезпечують видачу потужності атомних електростанцій. Внаслідок цього аварійно відключилися три атомні блоки, що спричинило масові відключення електроенергії в країні.

"Захід поки що для себе не вирішив...": Огризко вказав на ключову проблему для України під час війни

субота, 7 вересень 2024, 10:50

Західні країни поки що не визначилися зі своїми подальшими діями щодо Росії чи постросійського простору. Страх перед ядерним шантажем з боку Кремля стримує їх від прийняття радикальних рішень, тому Україна опинилася в ситуації, де чує переважно обіцянк...

"Мені здається, що це більш вірогідний шлях": Волкер розповів, чи міняється риторика Трампа щодо України

субота, 7 вересень 2024, 9:59

Наразі риторика Дональда Трампа щодо України вже змінилася, заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода" колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер, передають Патріоти України. "Саме Трамп забезпечив політичне прикриття Майку Джонсону, спікеру Пала...