В Україні збільшується кількість прибічників вступу до НАТО, - опитування КМІС

Серед тих, хто визначився і збирається взяти участь у голосуванні , учасники розділилися б таким чином: 66% - за вступ України в НАТО, 34% - проти.

Трохи більше половини українців прихильно ставляться до ідеї вступу України до НАТО і ЄС. Втім серед іншої половини лише близько 19% виступають різко негативно щодо інтеграції в Євросоюз і Північноатлантичний альянс.

Ставлення до питання вступу України до ЄС помітно відрізняється залежно від регіону. Як відзначають соціологи, прихильніше цю ідею оцінюють жителі західних областей.

Вступ до Євросоюзу підтримує більшість

Найбільше вступ до Європейського Союзу підтримують жителі західних областей. Готові проголосувати за вступ до ЄС:

  • 70% жителів Заходу;
  • 58% жителів центральних областей;
  • 39% жителів південних;
  • 29% жителів східних областей.

Готовність жителів України проголосувати за вступ до Європейського Союзу протягом останніх років лишається відносно сталою: близько половини населення висловлюють готовність, близько чверті – проти.

Як підтримують українці вступ до ЄС / Інфографіка КМІС

Що це за соціологічне дослідження?

Його провів 8 до 9 червня Київський міжнародний інститут соціології методом CATI телефонних інтерв'ю. Загалом опитали 2007 осіб. Вибірка репрезентативна для дорослого населення. Опитування не проводили на окупованих територіях.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% – для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%.

Ставлення жителів України до вступу України в НАТО

Цифри приблизно такі ж, що і у попередньому питанні. Вступ України до НАТО підтримує майже половина населення:

  • 48% опитаних вказали, що вони проголосували б за вступ України до НАТО;
  • 24% – проти;
  • 28% – не визначилися, або не стали би брати участь у такому референдумі.

Протягом останніх двох років готовність проголосувати за вступ до НАТО дещо посилилася: частка жителів країни, які "за" зросла із 40% в 2019 році до 48% в 2021 році.

Тож, якби референдум щодо вступу України до НАТО проводили у червні 2021 року, і у голосуванні взяли участь усі ті, хто визначився зі своїм вибором, явка становила би близько 72%. Таким чином в цілому, голоси учасників наразі розділилися б таким чином: 66% голосів - за вступ України в НАТО, 34% - проти.


Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...