В Україну із Німеччини повернули цінну старовинну грамоту про створення незалежної церкви (фото, відео)

Грамота свідчить про давнє прагнення України створити незалежну церкву.

Цінну грамоту передали Міністерству культури. Фото: Фейсбук.

В Україну з Німеччини повернули грамоту Петра Першого, оздоблену золотом, сріблом і печаткою, яка свідчить про прагнення українського народу ще у 18 столітті відділитися від Московського патріархату. Про це написав міністр культури України Євген Нищук на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України.

"Тим часом, сьогодні вночі відбулась надзвичайна подія - з Німеччини до України прибула унікальна культурна цінність - історичний документ - Грамота Петра І", - написав міністр.

Артефакт, датований 1708 роком, був втрачений під час Другої Світової війни, а з кінця 50-х знаходився у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену (Федеральна земля Баден-Вюртемберг). "Це справді надзвичайно цікавий рукописний пергамент, розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненні документ доправили до Національного заповідника "Софія Київська", де дуже скоро ми представимо Грамоту до огляду", - додав Нищук.

Грамота свідчить про давнє прагнення України створити незалежну церкву. "На початку 18 століття побоювання Москви щодо повернення Київської метрополії до Константинополя були на часі і очевидно прецеденти відповідних контактів були і тому в грамоті вирішили прописати, що Кроковський зобов’язується більше не звертатися до Константинополя", - розповіла історик Наталія Сінкевич.

Грамотою підтверджувався статус київської митрополії як "першоначальної" серед усіх, що належать Московському патріархатові. У такий спосіб за Києвом визнавалася його першочергова роль у процесі християнізації Русі. У грамоті підкреслювалося перебування київського митрополита під владою московського патріарха. Заборона звертатися до вселенського (константинопольського) патріарха у самому документі, як і під час присяги, свідчила про те, що в Москві доволі сильними були побоювання щодо повернення Київської митрополії під владу Константинополя.

Україна - не Ізраїль, Росія - не Іран: У Байдена виправдовуються, чому США не збиває БПЛА та ракети російських загарбників

вівторок, 16 квітень 2024, 7:31

США не збиватимуть російські ракети та БПЛА, як це було під час атаки Ірану по Ізраїлю. Про це під час брифінгу у понеділок, 15 квітня, заявив координатор Білого дому у сфері нацбезпеки Джон Кірбі. "Це різні конфлікти. Різний повітряний простір. Різна ...

Інтрига спікера Джонсона приречена: Білий дім не підтримає законопроєкт щодо допомоги виключно для Ізраїлю без України (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 7:22

Майклу Джонсону відмовляють у підтримці недоречної ініціативи навіть його однопартійці з Конгресу. Прессекретарка Білого дому також закликала Палату представників ухвалити законопроєкт про допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню на 95 мільярдів доларів СШ...