"В Україну не поїду, по українцях не стрілятиму": Російська поліція розшукує танкіста, який втік із військової частини в Бурятії

Військова комендатура в російському місті Улан-Уде, яке є столицею Республіки Бурятія, порушила кримінальну справу стосовно мобілізованого до армії РФ за статтею про самовільне залишення частини чи місця служби. Про це повідомив голова правозахисної групи "Агора" Павло Чиков, опублікувавши копію відповідної ухвали, передають Патріоти України.

Обвинуваченим став молодший сержант військової частини 46108 в Улан-Уде (5-та окрема танкова бригада, яка бере участь у війні в Україні). Кримінальну справу порушили 17 жовтня. Його ім’я та прізвище не розголошують, відомо, що мобілізували його 23 вересня із Мирнінського району Якутії (Республіка Саха).

У документі наголошується, що від мобілізованого “не надходило скарг” ні на етапі призову, ні під час вступу до військової частини. Однак пізніше, пише Павло Чиков, молодший сержант заявив командиру, що він “ні в яку Україну не поїде, ні в яких українців не стрілятиме”.

Увечері 30 вересня, після погроз розправою та притягненням до кримінальної відповідальності, мобілізований втік “через дірку у паркані”, повідомив правозахисник. В ухвалі сказано, що проти молодшого сержанта порушили справу за частиною 2.1 статті 337 КК РФ, яка передбачає покарання до п'яти років позбавлення волі.

Однак Чиков зауважив, що справу, ймовірно, вже перекваліфікували на частину 3.1 цієї статті, оскільки військовослужбовець не з'явився у військову частину понад 1 місяць. Санкція цієї частини статті, яку було запроваджено 24 вересня 2022 року в пакеті військових поправок до кримінального кодексу, передбачає максимальне покарання до семи років позбавлення волі.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...