В узбецькому Каракалпакстані спалахнули масштабні протести через спробу скасувати автономію (фото, відео)

Масштабні протести ось уже другу добу тривають в автономній республіці Каракалпакстан, що входить до складу Узбекистану. На вулиці вийшли тисячі жителів міста Нукуса, передають Патріоти України.

Приводом для протестів стали поправки до Конституції Узбекистану, які унеможливлюють суверенний статус Каракалпакстану та його право на вихід зі складу країни. Зауважимо, що каракалпаки етнічно та за мовою є найближчими до Казахстану і казахів.

Узбецьке видання "Радіо Озодлік" заявило про десятки тисяч мітингувальників. Протестувальники пройшли ходою, після чого зібралися на території центрального дехканського ринку.

У Мережі публікують фото учасників акції з прапорами Каракалпакстану в руках. Туди були стягнуті додаткові сили Нацгвардії Узбекистану, а в республіці під час мітингів спостерігалися перебої зі зв'язком та Інтернетом.

На опублікованих у Мереж відео чутно звуки вибухів і стрілянини. На кадрах також зображені, ймовірно, постраждалі під час розгону протестів.

Президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв своїм указом запровадив на території Каракалпакстану надзвичайний стан до 2 серпня, повідомили у його пресслужбі.

"Указом президента з метою забезпечення безпеки громадян, захисту їх прав і свобод, відновлення законності та правопорядку на території Республіки Каракалпакстан запроваджено надзвичайний стан на період від 00 години 01 хвилини 3 липня 2022 року до 00 години 00 хвилин 2 серпня 2022 року", – йдеться у повідомленні.

Є велика загроза: Просування російських військ на захід від Авдіївки прискорилося, - британська розвідка

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:15

Просування російських військ на захід від Авдіївки у Донецькій області за останній тиждень прискорилося. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, сухопутні війська Росії створили ...

Росія анонсувала удари по двох лікарнях Києва: людей терміново евакуюють

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:04

Місто терміново розпочинає евакуацію двох лікарень, одна з яких дитяча, розташованих на вулиці Богатирській. Про це повідомляє КМВА . "Оскільки в інтернет-медіа масово поширюється відео, де фактично анонсований удар ворога по цих медичних закладах. ...