У заручниках у ХАМАС можуть бути українці, - посол України в Ізраїлі

Зниклі в Ізраїлі громадяни України можуть перебувати в полоні терористів ХАМАС. Про це повідомив у ефірі єдиного телемарафону посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук, передають Патріоти України.

"Стосовно співпраці з поліцією - вона відбувається на постійній основі, ми шукаємо і по ДНК і по відбитках пальців, поліція нам допомагає знаходити нових людей. Ми не знаємо місце знаходження певної кількості людей, не виключається, що частина з них може бути в полоні. Про це нам повідомляли ізраїльські служби. Це ще не доведена інформація, але, скоріш за все, це відповідає дійсності", - сказав Корнійчук.

Посол наголосив, що хоча є велика ймовірність, що частина зниклих безвісти людей перебуває в полоні, точного підтвердження наразі немає. Раніше МЗС повідомило, що 9 українців вважаються зниклими безвісти.

Крім того, дипломат розповів про евакуацію українців із Ізраїлю. "Протягом останньої доби підготували і оформили повністю перший рейс до відправку до Румунії на завтра (14 жовтня - ред.) - 200 громадян. І зараз оформлюємо другий рейс також до Румунії - 150 громадян. Це люди, які готові оплатити квитки по абсолютно прийнятній довоєнній ціні - 300-400 євро за людину, в той час коли місцеві компанії луплять ціни до 1000 євро за квиток у будь-якому напрямку до Європи. Думаю, буде можливість залучити до евакуації наших громадян додаткові чартерні рейси", - сказав Корнійчук.

Водночас він зазначив, що з сектору Газа людей евакуювати набагато складніше. "Гірша ситуація в секторі Газа - там зголосилися на евакуацію близько 240 наших громадян. З документами у певних осіб проблеми, але наше керівництво проактивно дії в тому числі в Каїрі, куди надіслана група підтримки, зараз там перебуває уповноважений з прав людини пан Лубінець, ми з ним зранку спілкувалися і спільно вирішити питання щодо створення коридору на вивезення наших громадян через єдиний пошкоджений пункт пропуску РАФАХ до Єгипту", - сказав Корнійчук.

Дипломат додав, що жоден іноземний громадянин не зміг евакуюватися з сектору Газа з початку війни, в тому числі громадяни та дипломати США. Посол наголосив, що людей потрібно евакуювати вродовж 48 годин, оскільки наземна операція Ізраїлю в секторі Газа буде жорсткою.

За словами Корнійчука, евакуація з сектору Газа можлива лише через Єгипет. При цьому на території Єгипту евакуовані іноземці зможуть перебувати лише 48 годин. "Всі ці питання пропрацьовані, є дорожня карта, у нас не вистачає одного основного питання: згоди ХАМАС на те, щоб це відбулося", - сказав Корнійчук.

Також посол уточнив, що з 7 загиблих внаслідок нападу ХАМАС громадян України тільки одна громадянка мала виключно український паспорт. "Це означає, що решта 6 проживали в Ізраїла постійно і мали також ізраїльські паспорти. Одна подорожуюча загинула, решта - місцеві жителі", - сказав Корнійчук.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...