Варварство Москви нагадуватиме про себе довгі роки: Як російська агресія понівечила об'єкти культурної спадщини України

Одна з пошкоджених російськими обстрілами церков у Харкові

Від моменту нападу Росії на Україну 24 лютого понад 380 об'єктів культурної спадщини в Україні зруйновано. У проекті "Листівки з України" урядовий Український інститут показує їх до війни та зараз, передають Патріоти України.

Розстріляний Шевченко

Розстріляний військами РФ пам'ятник поетові Тарасу Шевченку в Бородянці. Весною це селище під Києвом зазнало численних ударів російської авіації та артилерійських обстрілів. Більшість будівель зруйновані, понад 80 мирних мешканців загинули під завалами чи були розстріляні військовими РФ.

Убита Мрія

Наприкінці березня російські війська атакували з повітря Гостомельський аеродром у Київській області, внаслідок чого був зруйнований літак АН-225 Мрія. Його створили в 1988 році для перевезення надважких і габаритних об'єктів, зокрема, космічної промисловості, а в 2004 році літак внесли до Книги рекордів Гіннеса за 240 рекордів.

Архітектурний свідок трагедії у Бучі

Після окупації військами РФ Бучі на Київщині у братській могилі біля Храму святого апостола Андрія Первозваного знайшли тіла понад 100 цивільних мешканців. Майже всі - з вогнепальними чи осколковими пораненнями, деякі - зі зв'язаними руками та ногами, переламаними кістками та іншими слідами тортур.

Стадіон у Чернігові - жертва двох воєн

Стадіон, зведений у Чернігові в 1936 році, суттєво постраждав від бомбардувань у роки Другої світової війни. У 1960-х його відновили та присвоїли ім'я космонавта Юрія Гагаріна, який відвідав стадіон особисто. Під час облоги Чернігова на початку березня 2022 року російські війська розбили його 500-кілограмовими фугасними бомбами.

Дому Григорія Сковороди більше немає

На початку травня російський снаряд влучив у будівлю ХVIII століття, яка свого часу була домом для Григорія Сковороди. У 1970-х роках будівля у селі Сковородинівка на Харківщині стала літературно-меморіальним музеєм українського філософа.

Друга трагедія Дробицького Яру

Артилерійські обстріли з боку РФ пошкодили наприкінці березня меморіальну менору в Дробицькому Яру. На початку 1940-х років це урочище на Харківщині стало свідком Голокосту, а в 2002 році там відкрили меморіальний комплекс пам'яті жертв масових розстрілів нацистами.

Відновленню не підлягає: Майдан Свободи у Харкові

Майдан Свободи в Харкові - найбільша площа України, шоста - в Європі та 12-та - в світі. У 2008 році там виступив перед 300-тисячним натовпом легендарний гурт Queen. У перший тиждень повномасштабної війни проти України війська РФ випустили по Майдану ракети "Калібр", що забрали життя 10 та травмували 20 людей. Історична будівля обласної державної адміністрації не підлягає відновленню.

Там були діти: російська авіабомба влучила в драмтеатр у Маріуполі

У драматичному театрі в Маріуполі на Донеччині сотні мешканців ховалися від російських бомбардувань. З обох боків будівлі на асфальті великими літерами написали слово "Діти". У березні війська РФ скинули на театр надпотужну авіабомбу. Центральна частина будівлі знищена повністю. Під завалами загинули близько 600 людей.

Остання цитадель Маріуполя

Металургійний комбінат "Азовсталь" у Маріуполі був одним із найбільших виробників чавуну і сталі в Європі. Підприємство займає площу в 22 рази більшу за Ватикан. Укриття заводу більше двох місяців були прихистком для понад тисячі місцевих жителів і військових. Щоби змусити останніх скласти зброю, РФ тижнями штурмувала "Азовсталь" та закидала ракетами з моря, повітря і землі.

Зруйновані храми Свято-Успенської Лаври

Свято-Успенська Святогірська Лавра на Донеччині - одна з трьох православних лавр в Україні. Навесні 2022 року від обстрілів російськими солдатами та вибухових хвиль був ушкоджений Успенський собор і приміщення монастиря, в яких проживали ченці та біженці. На початку травня артилерійським ударом РФ вщент зруйнувала освітній осередок лаври - Свято-Георгіївський скит.

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...

Вчасно повернувся з України щоб сходити на концерт: Внаслідок важкого поранення у Крокус Сіті Холі віддав кінці "велика шишка" ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:00

Полковник спецназу ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол, повідомляє видання Медиазона. Про смерть полковника йдеть...