Важливі заяви турецького міністра по Лівії. В ООН закликали до міжнародного розслідування злочинів Хафтара

Сирія та Ліван далі падають у фінансову прірву. Іран вдає, що нічого не сталося і проводить масштабні навчання. Ізраїль провів розвідку в небі над Лівією.

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 19 червня 2020 року

Лівія: Американська Феміда швидко відреагувала на заклики і миттєво опублікувала у загальному доступі оригінали наказів про виклики, видані судом Сполучених Штатів Америки, на Хафтара та його трьох поплічників у позові, поданого громадянами Лівії проти них у США. Нагадаю, що Хафтар звинувачується у вбивствах, викраденнях та тортурах.


Висока турецька делегація продовжила свою роботу в Тріполі, де міністр Мевлют Чавушоглу зробив декілька важливих заяв у своєму інтерв’ю телеканалу CNN Türk. Турецький міністр спростував будь-яку залежність зовнішньої політики в Лівії свої країни від будь-кого, йшлося про Вашингтон та москву: «Ми нікого не ставили до відома про свої плани».

Чавушоглу зазначив, шо без турецького втручання війна в Лівії могла б затягтися і кровопролиття тривало б ще не менш як десять років. Лівію очікував хаос. Разом з тим, Мевлют Чавушоглу назвав операцію ЄС із забезпечення міжнародного ембарго на поставки зброї до Лівії «безглуздою ініціативою». «İRINI – порожня ініціатива, створення видимості. «Косметичний» крок з метою показати, що Євросоюз теж не байдужий», – сказав міністр.


При цьому він зазначив, що Халіфа Хафтар не може сприйматися як учасник переговорного процесу по Лівії. «Учасники переговорної процесу повинні користуватися повагою! У той же час, метою діалогу має стати політична єдність Лівії». Додавши, що Туреччина визнає, як представника протилежної сторони, лише Акилу Саллеха, голову Палати представників Лівії в Тобруку, якій і раніше брав участь в мирних переговорах по лівійському конфлікту.

Але, час спливає і турецький міністр сказав: «Більшість депутатів цієї палати сьогодні знаходяться вже в Тріполі, а не у Тобруці. З Саллехом залишилися лише близько 20 парламентаріїв. Це говорить про те, що ця особа не в силах провести збори парламенту. Безумовно, потрібно по можливості домогтися участі всіх сторін у переговорах. Однак Хафтар прагне лише до суперечностей і кровопролиття».

Після ввічливих реверансів у бік москви, Мевлют Чавушоглу нагадав, що саме росія підтримує Хафтара зброєю та літаками, а витрати за це все взяв на себе уряд Абу-Дабі. Також, за його словами і Франція відкрито підтримує лівійських бандитів і маршала Хафтара, прямо додавши, що в такому разі угода по співпраці Лівії та Туреччини може бути розширена, маючи на увазі саме військову частину цієї угоди.

В ООН виступають за впровадження міжнародного механізму розслідувань злочинів Хафтара в Лівії. Заступник спеціального представника ООН з політичних питань в Лівії Стефані Вільямс закликала сформувати такий механізм розслідування злочинів на сході північно-африканської країни, де в районах, залишених прихильниками Халіфи Хафтара виявлені масові поховання і десятки трупів.

У Місії ООН по підтримці Лівії (UNSMIL) повідомили, що Вільямс виступила з доповіддю на 44-й сесії Ради ООН з прав людини в Женеві: «Важливо залучити до відповідальності всіх причетних до злочинів в Лівії. Найпростіше можна досягти цієї мети шляхом формування за підтримки Ради ООН з прав людини та Верховного комісаріату ООН з прав людини (OHCHR) механізму розслідування злочинів в Лівії », – йдеться в доповіді Вільямс.

Сили безпеки законного уряду Лівії, розпочали масштабний рейд по боротьбі з прохафтарівськими та незалежними бандами на південь від міста Завія в Тріполітанії. Основним джерелом прибутків цих бандитів є у була контрабанда нафти, тому вони ситуативно підтримували бажання Хафтара про блокування лівійської нафтової промисловості, що породжувало дефіцит і здороження палива. Як бачимо, цим злочинцям возити нафту вже нічим.

А ось в самому Тріполі, мирне життя по-троху налагоджується. Лівійська влада повідомила про початок подачі питної води у систему водопостачання лівійської столиці. Попередивши, що вода дійде не до всіх і не одразу, але її потік та тиск буде поступово збільшуватися.


Туреччина: На півночі Алеппо на дорозі Азаз-Джазр стався черговий напад за допомогою СВП на турецьких військових. Внаслідок підриву вибухового пристрою поруч з машиною поранення отримали двоє військовослужбовців.

Сирія: Спецпредставник США посол Джеймс Джеффрі нагадав сирійському режиму про шляхи для послаблення американських санкцій: “Шлях вперед для режиму асада – прийняти рішення ООН, положення Резолюції 2254 і змінити поведінку в ставленні до свого і своїх сусідів, які відчувають загрозу від уряду асада і від ситуації в Сирії в цілому”.


А тим часом, вже панічні настрої загнали курс сирійського фунта до 4000 за долар. Кажуть, що щоб уникнути повного краху і припинення обігу національної валюти, асадити знов корумпували чиновників з курдської YPG, які широко представлені в проамериканських СДС, щоб залишити розрахунки та виплату заробітної платні у знецінених асадівських фунтіках.

Американці видають готівку на заробітну платню в справжніх грошах (в доларах), а чиновники з YPG хутка обмінюють їх на надруковані папірці і видають своїм підлеглим. Таким чином, США підсвідомо надають додаткових валютних вливань у сирійську економіку.

Ліван: Допомогу у підтриманні штанів асаду, надає також і уряд сусіднього Лівану, який направляє колони вантажних фур з продовольчою допомогою асаду у супроводі бойовиків Хезболла.

Що цікаво, Ліван сам оголосив про дефолт, в країні тотальний дефіцит, місцева валюта котиться у прірву, але це не заважає іранським ставленикам та маріонеткам в Лівані підтримувати сусідній диктаторський режим, в супереч інтересам власної країни.


В самому Лівані, придумали власний шлях «подолання» валютного голоду. Місцевим банкам дозволили продавати валюту згідно ліміту у сумах, що не перевищують 200 доларів на одну людину. Місцеві ділки, тут же «викупили схему» і організувавши скупку по 200 баксів в банках по офіційному курсу 3900 до 1 долара, і тут же відправляють їх на «чорний ринок» де лівійський фунт торгується вже від 4500 до 5000 за 1 долар.

Іран: В Ірані пропри всі коронавірусні та економічні негаразди проведені показові масштабні навчання ВМС. Апогеєм навчань стали запуски ракет іранського виробництва “Гадір” та “Наср”. Кажуть, що ці ракети були модернізовані та покращені. Результати, якщо вірити офіційним фото, по враженню надводних цілей яскраві.



Ізраїль: Ізраїль вже хто не звинувачував у підігруванні іншій стороні, що в лівійській, що в сирійській війні. То Ізраїль продав якусь цяцьку арабам і ті збили турецький БПЛА, то продали туркам і араби навпаки не збили. А всьому виною передові ізраїльські технології та упередження ставлення до єврейської держави поміж її сусідів.

Але цього разу, ЦАХАЛ відкинув всі пересуди і звинувачення та вирішив самостійно вступити в гру. На цьому тижні ізраїльський пілотований літак-розвідник “Нахшона Шавіт” (модифікація Gulfstream G550) був помічений біля берегів Тунісу та Лівії, про що повідомив сайт middleeastmonitor.com. За даними моніторингових сайтів, цей літак злетів 16 червня з авіабази “Неватім”. Які завдання виконував екіпаж цього літака, невідомо. Але ізраїльтяни просто так не літають)


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...