Важливо для експорту: У Чорному морі Туреччина, Румунія та Болгарія почали проводити операції з розмінування

Сьогодні, 1 липня, Туреччина, Болгарія та Румунія розпочали в Чорному морі спільні протимінні операції для підвищення безпеки судноплавства й, зокрема, для експорту українського зерна. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України.

Зазначається, що така ініціатива Стамбула - перша спільна акція чорноморських держав після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Її мета - знешкодити міни, які дрейфують у деяких частинах Чорного моря через війну.

"Росія та Україна є ключовими виробниками зерна і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів. Київ запустив власний Чорноморський експортний маршрут минулого року після зриву угоди про безпечний коридор, підтриманої Росією, Туреччиною та ООН. Це успішно збільшило експорт і допомогло економіці розвиватися швидше, ніж прогнозувалося, але цей шлях залишається ризикованим", - пише Bloomberg.

З моменту відкриття морського коридору в серпні 2023 року Україна експортувала з Одеси, Чорноморська та порту "Південний" 37,4 млн тонн агропродукції.

Видання наголошує, що Туреччина, Румунія та Болгарія є країнами-членами НАТО, однак їхні сили керуються за межами Альянсу. Серед причин чого - уникнути ескалації відносин із Росією.

"Не треба думати, що ворог тупий": У росіян є вагомий компромат на співробітників ДПСУ в Сумській області, - генерал

середа, 3 липень 2024, 22:20

Російські війська активно вербують українських держслужбовців у Сумській області за допомогою розвиненої агентурної мережі, пов'язаної в минулому з контрабандною діяльністю. Про це генерал-майор запасу Сергій Кривонос сказав у коментарі "Новини.LIVE", ...

Друг Путіна має інтерес: В ISW пояснили, що стоїть за візитом Орбана до Києва і чи може припинення вогню зупинити агресію Росії

середа, 3 липень 2024, 21:40

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан використав візит до України 2 липня як можливість показати себе "миротворцем" після того, як його країна перебрала на себе головування у Раді Європейського Союзу. Однак те, що пропонує цей знаний "друг Путіна", не ...