"Важливо визнати": Успіх Курської операції "висить на волосині", Захід має почати діяти, - The Telegraph

Українська операція в Курській області РФ приголомшила Москву. Кремль уже готує своє населення до того, що це вторгнення триватиме не один тиждень. Про це пише в колонці для The Telegraph виконавчий директор Товариства Генрі Джексона, трансатлантичного аналітичного центру з питань зовнішньої політики та національної безпеки Альона Гливко, передають Патріоти України.

"І все ж, важливо визнати, що успіх операції у військовому плані все ще дуже сильно висить на волосині. Хоча є свідчення того, що деякі російські війська перекидають з України для протидії вторгненню, наступ Москви на Донбасі не припиняється; місто Нью-Йорк – можна сказати, символічно, враховуючи мляву американську підтримку Києва на початку цього року – впало. Це тривожний знак, оскільки стратегічна диверсія є ключовою метою для України", – йдеться у матеріалі.

Тиск з боку Росії на сході України продовжує зростати, тож час для Києва є критично важливим, щоб досягти на Курщині більшого прогресу, який зупинить Москву в самій Україні.

З політичного погляду, від успіху цієї операції для Зеленського залежить дуже багато. Це азартна гра з високим ризиком і високою винагородою. Він може спробувати використати захоплених російських призовників як важіль для звільнення українських військовополонених. Що ще важливіше, утримання Курська може відіграти значну роль у наближенні переговорів з Росією. Перші ознаки цього можуть з'явитися під час візиту до Києва прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді, який раніше відвідував Москву і позиціонував себе як потенційний посередник у конфлікті.

"Все це підкреслює нагальну необхідність для Заходу робити більше. Протягом 2024 року, з обмеженими західними ресурсами і зниженням морального духу всередині країни, Україна покладалася на винахідливість, щоб залишатися в боротьбі. Це призвело до розгортання безпілотників дальнього радіусу дії вітчизняного виробництва і знищення російських ліній постачання, аеродромів і нафтобаз у глибині Росії. Деякі українські джерела вважають, що це найкращий шанс покласти край війні на виснаження – ситуації, що виникла через російську нерозсудливість і нерішучість Заходу, – і змусити Росію сісти за стіл переговорів на умовах України", – пише Гливко.

На думку авторки, утримання Курська і, можливо, навіть Брянська чи Бєлгорода в найближчому майбутньому стане вирішальним козирем, якщо це станеться.

"Знову ж таки, це були б здобутки, досягнуті всупереч, а не завдяки підтримці Заходу. Той факт, що вторгнення досі не спонукало такі країни, як Великобританія, санкціонувати подальшу передачу зброї, наприклад, ракет Storm Shadow, викликає подив і розчарування, враховуючи роль Великобританії в тому, що вона задає тон іншим державам НАТО. Адже Курська операція фатально підірвала аргумент про те, що Росія застосує ядерну зброю, якщо буде перетнуто певну межу. Але Захід все ще вагається", – йдеться в матеріалі.

Тим часом у самій Росії наратив змінюється, навіть у пропагандистському апараті, оскільки зростають сумніви щодо міцності режиму. Повідомлення про тактику невибіркових, хаотичних бомбардувань російською армією найбільш густонаселених районів Курської області викликають масові невдоволення. Не буде дивним, якщо це українське вторгнення спровокує появу на сцені російського військово-політичного театру ще однієї фігури на кшталт Євгена Пригожина.

"Тому наступний логічний крок очевидний: Захід має надати Україні більше зброї та дозволів. Якщо Курська операція не досягне своїх цілей, а Москва продовжить просуватися в Україні, вона мало що дасть. Дуже багато залежить від найближчих днів. Британія і Захід повинні діяти до того, як можливість буде втрачена", – наголосила Гливко.

ЗСУ мають план повернення окупованого Криму й остаточного ураження Керченського мосту - ГУР Міноборони

субота, 24 серпень 2024, 20:55

Українські військові мають план повернення окупованого Криму та знищення незаконного зведеного Керченського мосту. Про це в інтерв'ю на телеканалі Київ сказав представник Головного управління розвідки Андрій Юсов у суботу, 24 серпня, передають Патріоти...

В тому числі 5 тисяч дронів: Прем'єрка Литви анонсувала нову військову допомогу для України

субота, 24 серпень 2024, 20:30

Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте з нагоди 33 річниці Незалежності України в Києві анонсувала новий пакет допомоги України, до якого зокрема увійдуть 5 тисяч дронів. Про це Шимоніте повідомила на своїй сторінці в соцмережі Х, передають Патріоти...