Важить 300 кг! У Камбоджі зловили найбільшу прісноводну рибу (фото)

Днями в Камбоджі в одній з найбільших річок Індокитаю - Меконг - знайшли найбільшу прісноводну рибу у світі, пише National World, передають Патріоти України.

Цією гігантською рибою виявився скат, довжина якого становить 4 м, а вага — колосальні 300 кг. Гігантського ската назвали Борами, що кхмерською мовою означає "повний місяць". Примітно, що зі своєю величезною вагою він побив попереднього рекордсмена сома, вагою 293 кг, виявленого в Таїланді в 2005 році.

Як зазначив біолог Зеб Хоган, за 20 років досліджень гігантських риб у річках та озерах на 6 континентах це найбільша прісноводна риба, яку зустрічали вчені або яка задокументована десь у всьому світі.

"Це абсолютно дивовижне відкриття, яке виправдовує всі наші зусилля щодо кращого розуміння таємниць, що оточують гігантського прісноводного ската", — зазначили вчені.

Меконг є дванадцятою за величиною річкою у світі і протікає через нагір'я Тибету в Китаї, М'янмі, Таїланді, Лаосі, Камбоджі та В'єтнамі. Річка неймовірно біорізноподібна і є домівкою для безлічі гігантських прісноводних риб, включаючи ската та сома.

Проте екологічні проблеми мають великий вплив на річку. Надмірний вилов риби загрожує знищити популяцію риб і завдати шкоди тендітній екосистемі. Забруднення є ще одним джерелом занепокоєння. Пластикові відходи виявлені навіть у найглибших ділянках річки, а також втрачені або кинуті рибалками "сіті-примари", до яких може потрапити риба.

Поштовх для стрімкого розвитку вітчизняного ВПК: ЄC купуватиме українську зброю для ЗСУ на мільярди євро

середа, 8 травень 2024, 7:15

Українському ВПК прогнозували 2024 року шостикратне зростання. Однак держбюджет не в змозі викупити повністю обсяги виготовленої продукції навіть на рівні виробництва 2023 року. Держави-члени Євросоюзу купуватимуть озброєння для потреб ЗСУ від українс...

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...