"Вбивці, маніяки і канібали": Кого Пригожин вербує в ПВК "Вагнера" і чому найманці можуть розвернути зброю в бік "керівників", - ВВС

За участь у війні проти українців у складі ПВК "Вагнера" ув'язненим російських виправних колоній обіцяють помилування за півроку. Однак, якщо ці обіцянки не будуть виконані, то найманці можуть розвернути зброю в бік свого командування, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі російської служби BBC, журналісти якої поспілкувались з колишніми ув'язненими російської Виправної колонії №6 в Йошкар-Олі, що в Республіці Марій Ел. Саме там вербував найманців власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин.

"Крім зарплати на рівні інших членів ПВК, Пригожин обіцяє ув'язненим помилування через півроку зі зняттям судимості. Перевірити реальність обіцянок поки що неможливо – півроку з початку масових вербувань ще не минули", – пише видання.

У матеріалі зазначається, що теоретично такий варіант можливий і не суперечить російському законодавству.

"Відповідно до Конституції РФ президент справді може помилувати будь-кого, причому й не публічно. Як неодноразово визнавав Верховний суд, процедура помилування не регулюється кримінальним чи кримінально-процесуальним законодавством та "здійснюється за межами правосуддя". При цьому, навіть якщо в указі про помилування йдеться не про одне, а про кількох засуджених, він не вважається нормативним правовим актом, містить конфіденційні відомості і тому не має бути опублікований, вважає Верховний суд. Отже, імена тих, кого помилує президент за згоду воювати в Україні, не з'являться у публічному доступі, а дізнатися про їх кількість можна буде, тільки якщо вони потраплять до статистичних звітів", – пояснює російська служба BBC.

Адвокат, з яким поспілкувались журналісти на умовах анонімності, розповів, що завербовані зіткнуться з несподіванками. Наприклад, в облік підуть лише дні, проведені в бою, а сидіння в окопі зараховуватися не буде. Таким чином, вважає юрист, термін може фактично подвоїтися і шансів вижити за цей час майже не залишиться. Тим більше, що загинути можна не тільки в бою, а й за "будь-яку непокору", адже Пригожин обіцяв розстріл на місці за дезертирство.

"У тому, щоб помилувати не було кого, може бути зацікавлена і сама влада. Вбивць, маніяків і канібалів відпускати небезпечно. Але якщо за кілька місяців, коли закінчаться обіцяні півроку, арештанти виживуть і їх не відпустять, владі загрожують серйозні проблеми. Якщо "зеки" зрозуміють, що їх обдурили – можуть повернути зброю в інший бік", – вважає юрист.

Ольга Подоплелова з організації "Русь сидящая", вважає, що якщо комусь із засуджених вдасться дожити до помилування, то проблеми, враховуючи їхній бойовий досвід та досвід ув'язнення, можуть виникнути вже у мирного населення. За її словами, є висока ймовірність, що рівень насильства підвищиться в рази.

"Ще більше питань пов'язано із легалізацією загибелі на війні засуджених. Посмертне помилування не передбачено Конституцією та законами, оскільки це акт милосердя, спрямований на звільнення чи пом'якшення долі засудженого. При цьому процедура помилування, що діє, передбачає наявність у справі довідки про здоров'я. А у разі загибелі засудженого, у його особистій справі має залишитися довідка про розслідування смерті, йдеться в інструкції, затвердженій Мін'юстом", – наводить російська служба BBC коментар згаданого вище адвоката.

При цьому зазначається, що виступаючи в колонії у Марій Ел, Пригожин обіцяв ув'язненим у разі смерті виплату родичам компенсації та доставку тіла за вказаною бійцем адресою. У разі відсутності заповіту він гарантував поховання на базі ПВК "Вагнер" у Гарячому ключі "біля каплиці".

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...

Вже третя атака за останній час: Безпілотник вдарив по ЗАЕС – МАГАТЕ

четвер, 18 квітень 2024, 23:50

Зранку 18 квітня дрон атакував навчальний центр Запорізької атомної електростанції. Про це повідомляє пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передають Патріоти України. Повідомляється, що обійшлося без пошкоджень та людських жерт...