Вчіть "солов'їну", дорогенькі: ​В Одесі для російської мови скасовано статус регіональної

"Регіонали" Януковича продавили для російській мові в Одесі статус регіональної 2012-го року

Львівський активіст Святослав Літинський домігся скасування рішення про проголошення в Одесі російської мови як регіональної - Статус регіональної для російської мови в Одесі скасовано: рішення суду Відомий львівський активіст Святослав Літинський домігся скасування рішення про проголошення в Одесі російської мови як регіональної. Про перемогу в суді Літинський повідомив у соцмережах. Аналогічні рішення до цього часу вдалося скасувати у Херсоні, Дніпрі, Харківській та Донецькій областях.
Про це рішення суду повідомив громадський діяч Святослав Літинський, зазначають Патріоти України.

«Те відчуття, коли дворічна робота дала результат. Рішення про впровадження у місті Одеса регіональної (російської) мови – скасовано. До цього було кілька судових позовів до прокуратури, яка самостійно не хотіла цього робити. Через суд нам вдалося змусити їх подати позов про скасування цього вже незаконного рішення міської ради», - зазначив Літинський на своїй сторінці у Фейсбуці.

Патріот уточнив. що на аналогічне рішення очікує у Харкові. Як правило, за словами активіста, прокуратуру потрібно через суд змушувати реагувати на звернення про незаконність регіональної мови. Винятком стала лише прокуратура Донецької області, яка після звернення Літинського одразу подала позов про скасування в області регіональної мови.

Зазначимо, що Святослав Літинський був кадиндатом на посаду мовного омбудсмена. Натомість Уповноваженим із захисту державної мови призначили Тараса Креміня.

У рішенні адмінсуду щодо Одеси сказано: «Визнати протиправним і нечинним рішення Одеської міськради... від 13 квітня 2012 року №2419-YI «Про реалізацію положень закону України «Про засади державної мовної політики в місті Одеса».

Варто зазначити, що представники Одеської міськради намагались заперечити вимоги заступника облпрокурора, наполягаючи, що позов є прямим втручанням прокурора до владно-управлінських функцій. Однак адмінсуд відхилив ці клопотання юридичного департаменту мерії.

Закон України «Про засади державної мовної політики», який свого часу ухвалила Верховна Рада України, більш відомий як «закон Ківалова-Колісниченка», у 2018 році було визнано неконституційним. Проте Одеська міськрада не поспішала скасовувати відповідне рішення, ухвалене на його основі.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...