Велика Британія розглядає можливість передати Україні танки Challenger 2

Об’єднане Королівство може передати Україні близько 10 танків Challenger 2. Цієї кількості достатньо для формування однієї танкової роти. Про це пише Sky News із посиланням на власні джерела.

Повідомляють, що дискусії про передачу танків тривають вже кілька тижнів. Підкреслюють, що такий крок був би значним підсиленням західної підтримки та спонукав би союзників швидше надати бронетехніку Україні.

Проте уряд Ріші Сунака ще не ухвалив остаточне рішення.

Танк Challenger 2

Зазначають, що оголошення про передачу Україні нового озброєння, зокрема й танків, може відбутися після зустрічі у форматі “Рамштайн”, яка запланована на 20 січня.

Тож це може бути спільне рішення всіх союзників Контактної групи з підтримки України.

Одне з джерел видання підкреслює, що йдеться саме про 10 танків Challenger 2, які зможуть сформувати одну танкову роту.

За словами співрозмовника Sky News, це не змінить правила гри, але матиме величезне значення, оскільки подолає бар’єр щодо передачі Україні важкої бронетехніки.

Нагадаємо, Польща може передати Україні до 10 танків Leopard 2. Таке рішення у Варшаві розглядають як спосіб простимулювати союзників, щоб ті теж надали ЗСУ танки.

Про готовність долучитися до передачі Україні Leopard 2 також заявили у Фінляндії.

А от в Німеччині, попри заяви окремих політиків, наразі не готові передавати Україні Leopard 2. Речник німецького уряду заявив, що Берлін не планує передавати Україні танки.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що Франція передасть Україні колісні танки AMX-10 RC.

Challenger 2

Challenger 2 – це британський основний бойовий танк третього покоління, який перебуває на озброєнні армій Сполученого Королівства та Оману. Він був розроблений і побудований британською компанією Vickers Defence Systems (нині частина BAE Systems).

Challenger 2 оснащений 120-міліметровою танковою гарматою L30A1 довжиною 55 калібрів. Це наступниця гармати L11, її використовують на Chieftain і Challenger 1. Гармата виготовлена з високоміцного електрошлакового переплаву і, як і більш ранні британські 120-мм гармати, ізольована терморукавом. Танк керується повністю електричною системою керування та стабілізації. Турель має час обертання 9 секунд на 360 градусів.

Також танк озброєний 7,62-мм гарматою L94A1 EX-34, яка розташована ліворуч від основної гармати, і 7,62-мм кулеметом L37A2.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...