Великі втрати та фронтах Лівії. Попереджено черговий теракт, що мав статися в місті Азаз. Сирійські військові визнали неефективність російських систем ППО

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 2 травня 2020 року

Лівія: Посол США Річард Норланд і голова Палати представників Агила Салех обговорили необхідність дотримання демократичних процесів, кажучи про те, що спроби диктувати в односторонньому порядку політичні умови, що визначають майбутнє Лівії, неприпустимі. Вони зійшлися на тому, що лівійська криза не має військового рішення, так само як і підходу нав’язування політичної волі на місцях.

Другий пішов! Слідом за містом Себха, місто Мурзук визнав над собою законний уряд Лівії. Військова рада Мурзук прийняла на те відповідне рішення. Її голова виступив з офіційною заявою, в якій засудив військовий переворот проти легітимності та політичної згоди, заявив про підтримку GNA та закликав всіх людей з півдня не воювати на боці хафтарівської Лівійської арабської армії (LNA).


На землі, активні бойові дії тривають. Ударні БПЛА продовжують виснажувати матеріальні на людські ресурси найманців. У міста Нассмах був поцілений автобус з поповненням ЛНА. Всі 24 найманці, що їхали в ньому, загинули.

Між Бані Валід та Нсема знищений ще один наливник Хафтара. Також продовжувалися удари по оточеній базі з хафтарівцями – аль-Ваттійя.

Відповіддю на питання про зміщення далі від Тріполі зони дії турецьких БПЛА є скоріш за всього перенесення аеродрому підскоку ближче до лінії фронту. Як варіант такого аеродрому заявлена злітна смуга серед сільськогосподарських хазяйств Абу Шейба, що поруч з Абу Курійяном на схід від Місрати.



Але для лівійської армії та її союзників ця війна не є легкою прогулянкою. Найманці Хафтара чинять опір та намагаються контратакувати при можливості. Як раз в результаті такої контратаки були пошкоджений турецький MRAP Kirpi, а BMC Vuran захоплений у справному стані.

Ще одна група сирійців у складі турецької ПВК занадто заглибилася на теритрію, що контролювалася противником. Втратила орієнтацію та взаємодію. І внаслідок невдалих рішень була знищена.


Сирія: Терористи не задовільнилися жахливим терактом у місті Афрін, в результаті якого загинули 42 людини і більше 70 отримали поранення, їх пекельна справа продовжилася. Військова поліція, підконтрольна протурецькій СНА, зуміла затримати в м. Азаз, розташованому на півночі провінції Алеппо, заміновану вантажівку з цистерною для перевезення нафти, яку планувалося підірвати у центрі міста. Ті хто бажають поновлення бойових дій в Сирії працюють без передиху.

Американський спеціальний посланник у Сирії Джеймс Джеффрі під час інтерв’ю газеті “Al-Sharq Al-Awatat” зробив ряд обнадійливих заяв про Ідліб, американську та російську присутність, санкції, введені проти режиму, та ряд питань, пов’язаних із сирійською картотекою.


По-перше, після позитивної оцінки перемиря, досягнуто в результаті турецько-російських домовленостей, Джеффрі сказав, що “Штаб визволення Аль-Шаму”, який, за його словами, не становить прямої загрози для російських сил в Сирії. За словами, Джеффрі, ця “терористична група”, є загрозою більше для поміркованих сирійських опозиційних сил в Ідлібі, додавши: “Ми не бачимо жодної причини, виправдання цієї атаки (напад сирійського режиму на Ідліб) або для того, щоб розпочати її знову…». Також він побачив ознаки того, що Туреччина бореться з “екстремістськими групами” в Ідлібі


Далі відповідаючи, на питання ситуації на на схід від Євфрату і збільшення російської присутності там Джеффрі відповів, що «Вони (русня) продовжують рухатися в патрулях 3, 4 або 5 машин, іноді їдуть тут або там, але немає справжніх і великих російських військових сил на місцях, і немає такого поняття, як російська окупація, і те саме стосується сирійського уряду, за винятком кількох військових баз у Камишли та місті Дейр Ез Зор. Сили, розгорнуті на місцях, – це “Сирійські Демократичні Сили”, і вони є наші союзники».

Також Джеффрі дав роз’яснення, щодо на запитання про дату виходу американців із Сирії, сказавши: “Наша присутність там буде тривати до завершення нашої військової місії, яка повністю переможе Ісламську державу ….. і повне відкликання не стоїть на порядку денному сьогодні. Це тому, що ми ще не бачили остаточної поразки Ісламської держави».

Ще, спецпредставник у Сирії зазначив, що нещодавня російська медіа-кампанія проти режиму асада є свідченням того, що москва також усвідомлює, які союзники віддані їй у Сирії сьогодні. Не сприяв Джеффрі зусиль по поверненню Сирії у Лігу Арабських Країн (ЛАК). Також, за його словами не визнають США і вибори, які хоче провести асад у 2021 році. «Міжнародне співтовариство подвоїть свої зусилля щодо проведення виборів під наглядом Організації Об’єднаних Націй. І це єдиний шлях.»

Свинособаки перегородили та заблокували проїзд американському патрулю до міста Камишли. Військові США не стали провокувати конфлікт на згодом повернулися на базу.



Повідомляють, про сутички між Сирійськими демократичними силами та асадитами у регіоні Шакрак на півночі с провінції Ракка. До стрільби з великокаліберних кулеметів додалися мінометні обстріли. Без повідомлень про втрати з обох сторін.

Ізраїль: Сирійські військові розкритикували російську систему протиракетної оборони С-300, заявивши, що вона в основному неефективна проти ізраїльських повітряних ударів, повідомляє Middleeastmonitor. Сирійське військове джерело розповіло, що радіолокатор, який застосовувався на системах S-300 та Pantsir-S, виявився нездатним виявляти та вражати ізраїльські крилаті ракети. Це ставалося неодноразово.

Інші російські системи протиповітряної оборони, такі як ракети протиповітряної оборони S-125, що включені у систему сирійської ППО, є ще більш “відсталими”.

Однак, як повідомляється, радіолокатори, які виробляються та поставляються Китаєм за останні роки, такі як далекобійні системи JY-27 та JYL-1, а також радіолокатор LLQ120, виявилися більш успішними. За словами того ж військового джерела, це може сприяти рішенню про імпорт більшої кількості китайських радарів для роботи спільно з російськими ракетами.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Оце так: У США визнали, що новітні ракети, які отримала Україна, не виправдали себе

субота, 27 квітень 2024, 10:52

У Сполучених Штатах Америки визнали, що новітні ракети, які вони передали Україні, не виправдали себе в умовах нашої війни. Ймовірно, йдеться про малогабаритні високоточні боєприпаси GLSDB, передають Патріоти України. . Про це під час безпекового фору...

Так і не запрацював? Чи буде продовжено американський ленд-ліз для України: У МЗС дали відповідь

субота, 27 квітень 2024, 10:30

Майже два роки тому президент США Джо Байден підписав акт про ленд-ліз для України, який передбачав передачу американської зброї через механізми оренди або позики, передають Патріоти України. Однак його так і не було застосовано, термін дії документа ...