Великій війні бути? Зільбер пояснив, якою буде відповідь Ізраїлю на останній теракт "Хезболли"

Кабінет міністрів Ізраїлю прийняв рішення, що найближчим часом ЦАХАЛ може розпочати атаку на Ліван у відповідь на останній теракт Хезболли, коли внаслідок ракетного удару по півночі Голанських висот загинули та зазнали поранень діти. Це може призвести до великої регіональної війни, передають Патріоти України.

Таку думку висловив ізраїльський журналіст, головний редактор "Лучшее радио" Цві Зільбер у новому випуску програми OBOZ.TALK в понеділок, 29 липня. Він сказав, чи варто очікувати старту цієї операції Ізраїля найближчими днями і наскільки масштабною вона може бути.

На думку Зільбера, відповідь на такі дії Хезболли вимагає ретельної підготовки, тому вона не може бути блискавичною.

"У нас дійсно в Ізраїлі багато хто надає значення швидкості реакції. Я, наприклад, не впевнений, що реакція повинна бути просто ось блискавичною, тому що, якщо братися за таку операцію, то її треба, на мій погляд, ретельно підготувати. У принципі, у нас така дуель із Хізбаллою відбувається вже майже 10 місяців, практично після 7 жовтня, безперервно. І я не дуже знаю, які такі дії Ізраїль зараз може зробити, якісь екстраординарні, які б виглядали, як такий акт відплати, що ось Хізбалла заплатила високу ціну, але при цьому, щоб не допустити регіональної війни. І треба розуміти, що тут Близький Схід, тут на карту поставлено честь і гідність країни, ну, а також довірчі взаємини між друзами та євреями, бо це також дуже важливо", – сказав журналіст.

Він нагадав, що вбито 12 дітей і десятки поранено спільноти друзів у місті Мадждаль-Шамс на голландських висотах. А друзи вже сто років є головними союзниками євреїв, тому Ізраїль не може залишити такий теракт без відповіді. Але коли він відбудеться – сказати важко, каже Зільбер.

Є така думка, що друзи тиждень будуть у жалобі за своїми дітьми, і саме протягом цього тижня, відбудеться удар Ізраїлю у відповідь. Однак журналіст не впевнений, що він відбудеться саме тоді. За його словами, саме очікування цього удару – це вже удар у відповідь для Хезболли.

"Тому, що Хезболла нервує, Насралла нервує, тим більше, що колишній глава МОСАД попереджав його кілька разів, говорив, що Ізраїлю відомо, де він ховається, і Ізраїль може його ліквідувати... І звичайно, Хезболла на сьогодні боїться внутрішньоліванської відплати, перш за все, від самих друзів, які вже оголосили Насраллу та Хізбаллу головними ворогами друзської громади. Це все непросто, це Близький Схід", – каже журналіст.

Зільбер також наголосив, що важко визначити, яким саме має бути "співмірний" удар у відповідь "Помсту треба подавати холодною, і я б не стояв над Ізраїлем з секундоміром в очікуванні того, коли буде удар у відповідь, і наскільки пропорційним, непропорційним, співмірним, неспівмірним. Що таке неспівмірний удар? Що Ізраїль має вбити 12 дітей у Лівані? Звичайно, Ізраїль навряд чи битиме по цивільних об'єктах, навряд чи Ізраїль битиме по якихось об'єктах Ліванської армії", – сказав Зільбер.

На його думку, атаки зазнають об'єкти Хізбалли, але цілі будуть "якісь значніші". Ізраїль принципово відповість на теракт, але коли й чим, і до чого це приведе – наразі невідомо. За словами Цві Зільбера, ситуація є "дуже вибухонебезпечною" і може призвести до великої регіональної війни "будь-якого дня, будь-якої миті".

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...