"Великий брат" у дії? Рада підтримала спрощення обшуків у нардепів та їх прослуховування

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який дозволяє проводити обшуки у народних депутатів без згоди парламенту, передають Патріоти України.

За проект закону № 1009 проголосували 297 парламентаріїв. Крім того, Рада скоротила терміни підготовки документа до другого читання 278 голосами.

Мова йде про обшуки в будинку або машині у нардепа, огляд особистих речей і багажу, а також доступ до листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції. Зараз нардепи недоторканні, а провести обшуки можна тільки після згоди Ради на притягнення народного обранця до кримінальної відповідальності.

У разі прийняття законопроекту у НАБУ та ДБР буде можливість самостійно знімати інформацію в рамках проведення негласних слідчих дій (прослуховування, зараз вони її проводять при посередництві СБУ). Також НАБУ зможе наймати негласних штатних працівників.

Документ вилучає з Кримінального процесуального кодексу скандальні норми про строки досудового розслідування; призначення і проведення експертизи; можливості оскаржити повідомлення про підозру (у 2017 році нардепи прийняли зміни, згідно з якими строки досудового розслідування починають спливати з моменту внесення даних до ЄРДР, а не з моменту повідомлення про підозру).

Крім того, слідчому судді та суду пропонують надати право визначати розмір застави при обранні запобіжного заходу, якщо розглядається тяжкий або особливо тяжкий корупційний злочин.

У прокурора буде можливість просити суд закрити кримінальне провадження по закінченню строків давності – крім випадків тяжкого або особливо тяжкого злочину, за який може бути призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Встановлюється, що судовий розгляд починається з оголошення прокурором лише короткого викладу обвинувального акта. Всі вилучені при обшуках речі вважаються тимчасово вилученим майном.

"Логістика запрацює саме в цей період": Коваленко розповів, як конкретно Україна може використати американську військову допомогу

середа, 24 квітень 2024, 8:30

Військовий експерт Олександр Коваленко заявив, що завдяки американській допомозі Київ зможе стабілізувати лінію оборони, а також почати формувати резерви для контрнаступальних дій. Хоча затримка її надання негативно позначилася на ситуації на фронті, н...

$260 млрд агресора на допомогу Україні: ЄС розробив план щодо використання доходів від заморожених активів РФ – Боррель

середа, 24 квітень 2024, 8:15

Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи» від «заморожених» активів Росії та витратити їх на потреби України, каже Жозеп Боррель . Євросоюз розробив план, який дозволить вилучити «надзвичайні доходи» від заморожених актив...