"Версія РФ - нісенітниця. Вона намагається створити альтернативну реальність і маніпулювати фактами", - український дипломат у Міжнародному суді ООН

Олена Зеркаль підкреслила, що Росія вже зробила численні порушення міжнародного права, а тепер прагне уникнути відповідальності за все без винятку.

Олена Зеркаль. Фото: РБК.

Заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль назвала російські заперечення щодо наявності у Міжнародного суду ООН юрисдикції за позовом України про порушення РФ конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації затягуванням процесу з метою уникнути відповідальності, передають Патріоти України.

"Учора Росія показала своє ставлення до міжнародного права. Це зневага до права і народу України. Це затягування процесу з метою уникнути відповідальності за своє незаконне поводження. Це спотворення принципів міжнародного права з метою легітимізації своєї руйнівної діяльності. І, нарешті, коли все це не спрацьовує, в хід йде заперечення всіх відомих фактів", - сказала Зеркаль на виступі в суді в Гаазі у вівторок.

Заступниця міністра підкреслила, що Росія вже зробила численні порушення міжнародного права, а тепер прагне уникнути відповідальності за все без винятку. Дипломатка також звернула увагу суддів на те, що припис Суду про відновлення діяльності Меджлісу в Криму, а також про освіту українською мовою залишається без виконання російською стороною.

"Росія не хоче, щоб цей суд розглядав справу України по суті. Зате вона намагається створити альтернативну реальність і маніпулювати фактами. Дозвольте бути відвертою: версія фактів, яку ви почули вчора - нісенітниця. Росія передчасно вимагає обговорити факти на цьому тижні, оскільки на стадії розгляду по суті, з повним і належним вивченням всіх доказів, Росія не зможе захистити свою поведінку", - зазначила дипломатка.

На її думку, Росія продовжує спотворювати справу, представляючи її як політично мотивовану і надуману.

"Цього тижня перед вами стоїть єдине питання - це питання юрисдикції. Пане голово, адвокати України нададуть чіткі аргументи, наша справа представлена на ваш розгляд належним чином", - резюмувала Зеркаль.

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...