Від національної гордості до загальнонаціональної ганьби: У Польщі розгортається скандал через новий автомат GROT для ЗС

У Польщі розгортається скандал з автоматами GROT розробленим для національної армії, зазначають Патріоти України.

Все почалось з огляду польського блогера Павла Мошнера, колишнього бійця сил спеціальних операцій, що виявив 22 дефекти штурмової гвинтівки.

Серед проблем – корозія, низька якість матеріалів та їх обробки, не витримування матеріалами ударних навантажень, неможливість працювати при запилюванні, тощо.

Ударно-спусковий механізм автомату GROT
Ударно-спусковий механізм автомату GROT
Іржавий ударний механізм автомату GROT

Польська штурмова гвинтівка при стрільбі довгими чергами перегрівається і не можливо вести стрільбу без спеціальних рукавичок.

Також відзначена слабка конструкція прикладу, яка відламлюється у місці кріплення:

Відломлений приклад штурмової гвинтівки GROT

На публікацію вже відповіли у Polska Grupa Zbrojeniowa, саме підприємством Fabryka Broni «Łucznik» виготовляється автомат GROT.

За коментарями представника заводу, частина зауважень вже виправлена, адже на їх думку випробовувалась одна з перших версій гвинтівки.

Щодо конструкційних недоліків, як то паз для ходу рукоятки перезаряджання, де при потраплянні піску неможливо звести автомат, а також великий прогин прицільної планки, що у подальшому може вплинути на точність прицілювання:

Паз рукоятки перезаряджання автомату GROT

на заводі прокоментували: GROT пройшов пилові випробування і такого дефекту виявлено не було. Тому над вирішенням даної проблеми будуть ще працювати.

Випробування GROT завершилися у 2017 році, тоді ж було підписано угоду на поставку 40 тисяч автоматів для потреб територіальної оборони Польщі.

Загалом до 2026 року кількість автоматів мають довести до 70 тисяч.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...