Від радника Януковича до міністра Гройсмана: Політична кар’єра новопризначеначеного секретаря РНБО

Олександра Данилюка важко назвати “новим обличчям” в українській політиці, про що віщав на виборах кандидат Зеленський. Однак, як би там не було, він знов повернувся на політичний Олімп України, та ще з чималим підвищенням статусу, , зазначають Патріоти України. Є привід детальніше ознайомитись з біографією новоспеченого секретаря РНБО.

Олександр Данилюк народився 22 липня 1975 року в місті Григоріополь (Молдова). Після цього родина повернулася до Києва. Батько Олександр Петрович Данилюк працював директором Інституту Академпроект Академії наук України, а мати Людмила Володимирівна Данилюк — викладала кібернетику в Київському політехнічному інституті.

Данилюк навчався у фізико-математичному класі в київській школі № 15, потім закінчив Національний технічний університет за фахом інженер-електрик, а також Бізнес школу Індіанського університету (США).

Професійну кар'єру почав у 1995 році як брокер в українській компанії TEKT, а потім як керівник департаменту з інвестиційного банкінгу в “Альфа Капітал” та молодший інвестиційний менеджер в американському фонді Western NIS Enterprise Fund.

Протягом трьох років Олександр Данилюк працював над проектами компанії "McKinsey & Company" в Лондоні та Москві, ще 4 роки очолював один з інвестиційних фондів Лондона — Rurik Investment.

На державну службу секретар РНБО прийшов у 2005 році, ставши економічним радником прем'єр-міністра Юрія Єханурова: займався приватизацією Криворіжсталі, питаннями енергетики тощо.

При Януковичі Данилюк працював позаштатним радником. З вересня 2010 року, Данилюк очолював Координаційний центр з впровадження економічних реформ. Координаційний центр безпосередньо перебував під патронатом глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна.

24 лютого 2014 року був звільнений указом в.о. президента Олександром Турчиновим з посади радника президента.

17 липня 2014 року Петро Порошенко призначив Олександра Данилюка представником президента України в Кабінеті міністрів, а 25 вересня 2015 року призначений заступником глави Адміністрації президента України.

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила новий склад Кабінету Міністрів України, у складі якого Данилюк обійняв посаду міністра фінансів України.

В уряді Гройсмана у Данилюка виник конфлікт з прем'єр-міністром. Причиною непорозуміння двох чиновників стало небажання Гройсмана призначати Данилюку заступників: останній наполягав, щоб його заступником призначили директора департаменту податкової політики Мінфіну Яну Бугримову. На той час у міністра вже були чотири заступники.

Дійшло навіть до публічної сварки: 27 травня на закритій частині засідання Кабміну міністр почав з'ясовувати стосунки з головою уряду. Крім того, він поскаржився на Гройсмана у листі до послів країн G7.

Після чого прем'єр-міністр направив до Ради подання про звільнення міністра. 7 червня 2018 року парламент звільнив Данилюка з посади міністра фінансів: подання очільника уряду підтримали 254 народні депутати.

Під час роботи в уряди Данилюк займався приватизацією “ПриватБанку”. Він позитивно оцінював рішення Високого суду Лондона про арешт активів екс-власників "ПриватБанку" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Ще в квітні 2019 року колишній міністр фінансів стверджував, що рішення держави про приватизацію проблемного банку було правильним.

Секретар РНБО Данилюк одружений, має двох дітей. Дружина, Ольга Володимирівна Данилюк, уродженка Львова, отримала освіту в британському коледжі Saint Martin's College of Art and Design в Лондоні, а також захистила докторську дисертацію в Royal School of Speech and Drama. Працювала театральним дизайнером в Нью-Йорку і Москві. Зараз працює театральним режисером в Лондоні.

"Це справді дуже серйозно": Папа Римський знову закликав Україну до переговорів з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 10:45

Папа Римський Франциск знову закликав Україну до переговорів з РФ. Нова заява понтифіка прозвучала на на тлі війн в Україні та Секторі Гази. На його думку, "досягнутий мир кращий, ніж безкінечна війна". Про це пише CBS News, передають Патріоти України...

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині - росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

четвер, 25 квітень 2024, 10:28

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині, передають Патріоти України. "Було вражено цивільну інфраструктуру, пошкоджено логістичне сполучення зализиці. Крім того, удар пошкодив адміністративні будинки та пошкодив авто та цивільне майно",...