Під страхом санкцій Росії все більше чурається Китай: Пекін відмовився рятувати ключові сектори промисловості РФ

Через міжнародні санкції великі російські промислові підприємства будуть змушені вже за кілька місяців зупинити виробництво. Рятувати компанії від банкрутства відмовився навіть найбільший союзник РФ - Китай, передають Патріоти України.

Як пишуть росЗМІ, про це йдеться у колективному листі міністру промисловості та торгівлі РФ Антону Аліханову від 20 великих промислових компаній. До них потрапили представники автомобілебудівної, будівельної галузей та виробники побутової техніки.

Зокрема йдеться про поліметиленфенілізоціанати (МДІ) – ці речовини використовуються у виробництві монтажних пін, герметиків, наливної підлоги, труб, комплектуючих холодильників та автозапчастин. Російська економіка повністю залежала від імпорту МДІ, а замінити його в більшості сфер застосування нема чим.

У зв'язку з 14-м пакетом санкцій, який Європейський Союз ухвалив через повномасштабну російську агресію проти України, постачання цієї речовини припинилося. Його більше не відвантажують не лише постачальники з "ворожих" США, Європи та Японії, а й з "дружнього" Китаю – раніше про повну зупинку поставок до Росії оголосила компанія Wanhua Chemical Group, яка є найбільшим виробником МДІ в країні.

Росія марно намагалася домовитися про постачання із саудівською компанією Sadara Chemical. Попри те, що Саудівська Аравія не приєдналася до санкційного режиму щодо РФ, можливість відвантажень у Росію компанія не підтвердила.

Ситуація для росіян ускладнюється тим, що МДІ має дуже обмежений термін зберігання, тому імпортери не можуть створити запас цього компонента. Наявних запасів вистачить лише на два місяці, а можливостіналагодити сірі схеми дуже обмежені.

"Це рішення стало потрясінням для галузі, оскільки з урахуванням обмеженості складських запасів в учасників ринку та обмеженого терміну зберігання МДІ збереження даної ситуації протягом кількох найближчих місяців спричинить ризики зупинки та банкрутства діючих виробництв", – йдеться в листі. Місцеві експерти це підтверджують і кажуть, що через те, що відбувається, на ринку, вже почалася паніка.

Варто зазначити, що у РФ 10 років намагалися налагодити власне виробництво МДІ – цей пункт включили до програми розвитку промисловості ще у 2014 році. Станом на 2024 року жоден повноцінний завод у країні так і не побудували, а той МДІ, який все ж таки виробляють у Росії, непридатний для застосування в побутовій техніці.

На цьому тлі представники промислових компаній просять уряд РФ терміново розв'язати питання з Китаєм щодо відновлення прийому замовлень на МДІ та допомогти домовитися із Саудівською Аравією. Вони також наголошують на необхідності розв'язати проблеми з проведенням оплати за МДІ в банках Китаю.

24 серпня відбувся обмін полоненими. Серед звільнених 115 українців - 82 оборонця Маріуполя

субота, 24 серпень 2024, 19:05

Усі врятовані українці під час 55 обміну полоненими з Росією – це військовослужбовці-строковики – солдати, сержанти та матроси, зокрема і ті, які потрапили у полон ще в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році. Про це повідомив Координац...

"Важливо визнати": Успіх Курської операції "висить на волосині", Захід має почати діяти, - The Telegraph

субота, 24 серпень 2024, 18:15

Українська операція в Курській області РФ приголомшила Москву. Кремль уже готує своє населення до того, що це вторгнення триватиме не один тиждень. Про це пише в колонці для The Telegraph виконавчий директор Товариства Генрі Джексона, трансатлантичного...