Від сенатора до президента: Джозефу Байдену виповнилося 80 років

Сьогодні, 20 листопада, президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден відзначає день народження. Американському політику виповнилося 80 років.

Американці обрали Байдена президентом два роки тому. Виграв вибори з третього разу. До цього балотувався у 1988 і 2008 роках. Байден – представник Демократичної партії. Він став найстаршим президентом в історії США.

Джозеф Байден у роки студентства в Делаверському університеті.

Заснував адвокатську фірму

Джозеф Байден народився у місті Скрентон, штат Пенсільванія. У католицькій родині вихідців з Ірландії. Його дід був сенатором від штату. Коли Джозефу було 10 років, його сім'я переїхала у Клеймонт, штат Делавер. Там батько продавав автомобілі.

У школі Байден грав в американський футбол. Вищу освіту здобув в Університеті Делавера у Ньюарку, вивчав історію і політичні науки.

Після закінчення університету вирішив розпочати кар'єру юриста, вступив до юридичного коледжу у Нью-Йорку, став доктором правознавства. Заснував адвокатську фірму.

З молодих років Байден бореться із заїканням, зумів частково його подолати. Через астму був змушений кинути гру у футбол.

Пів століття тому став сенатором

У 1972-у 30-річного Байдена обрали до Сенату США від Демократичної партії завдяки енергійній передвиборчій кампанії.

Після перемоги на виборах дружина Байдена Нейлія Гантер і донька Наомі Христина загинули в автокатастрофі, а сини Бо і Роберт отримали важкі опіки.

Байден хотів відмовитися від місця у Конгресі, та за наполяганням лідера демократів у Сенаті все ж погодився зайняти посаду.

Склав присягу у приміщенні лікарні, де був поряд із синами.

У подальшому Байден успішно переобирався у Сенат.

П'ятеро внуків

Через кілька років після загибелі першої дружини, Байден одружився вдруге ‒ з професоркою англійської мови Джилл Трейсі Джекобс.

У Байдена і Джилл є донька – Ешлі.

Старший син Бо був генеральним прокурором штату Делавер і членом Демократичної партії. Був членом Національної гвардії Делаверу, майором, служив в Іраку. У 2015 року Бо Байден помер від раку головного мозку.

Другий син Роберт – юрист. Входив до Ради директорів найбільшого приватного газодобувача в Україні "Бурісма Холдингс".

Донька Ешлі є соціальною працівницею.

У Байдена п'ятеро внуків: Наомі, Фіннеґан, Роберта Мабель, Наталі і Роберт Гантер.

Домашні улюбленці

Байден привіз у Білий дім домашніх вівчарок на прізвисько Мейджор і Чемп.

Трирічний Мейджор, якого Байден взяв із притулку, двічі кусав працівників Білого дому. Вівчарок повертали у родинний будинок президента у штаті Делавер на тренування.

Торік у червні вівчарка Чемп померла у віці 13 років. Наприкінці минулого року Байден завів цуценя вівчарки Коммандера.

Цього року у резиденції президента США з'явився дворічний кіт Віллоу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США оголосили про новий пакет допомоги Україні. Приїдуть танки і не тільки

Байден і Україна

Джозеф Байден вперше відвідав Україну з робочим візитом у 2009 році. Тоді був віцепрезидентом. Домовився із президентом Віктором Ющенком створити Комісію зі стратегічного партнерства.

Потім приїжджав до Києва у 2014 і 2015 роках. Очолював делегацію США на інавгурації президента Петра Порошенка. У грудні 2015-го виступив у Верховній Раді.

Байден заявив, що США допомагатимуть Україні у боротьбі з російською агресією.

Торік 1 вересня президент Володимир Зеленський і Джозеф Байден зустрілися у Білому домі в Вашингтоні. Тоді США заявили, що виділять кошти на реформи в Україні.

У травні цього року Байден підписав історичний документ – закон про ленд-ліз для України. Ленд-ліз – спрощений порядок надання військової допомоги.

Наступного місяця стало відомо, що американські ракетні артилерійські системи HIMARS прибули в Україну.

Байден назвав президента країни-агресорки РФ Володимира Путіна "воєнним злочинцем" і "головорізом".


Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...