Віддала росіянам автопарк "швидких" для депортації українських дітей: СБУ затримала колаборантку з Херсона (фото)

Служба безпеки України (СБУ) запобігла втечі з України колишньої чиновниці із Херсона. Вона допомагала росіянам в окупованому місті депортувати українських дітей до РФ. Про це повідомляє СБУ у Telegram, передають Патріоти України.

За даними української спецслужби, її вдалося затримати на прикордонному пункті пропуску Краківець на Львівщині, коли вона намагалася виїхати до ЄС. Зазначається, що жінка була заступницею очільника Херсонського центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф.

Під час окупації міста вона увійшла до керівного складу захопленої медустанови та передала росіянам 24 автомобілі швидкої допомоги, чим посприяла у масовій депортації українських дітей до країни-агресорки. Їх вивозили на каретах швидкої з Херсонщини в Крим, а потім до Росії.

Для цього фігурантка власноруч підписала «розпорядження», аби створити видимість законності процедури. Таким чином російські окупанти замаскували незаконне вивезення неповнолітніх під виглядом переміщення медичного спецтранспорту.

Крім того, надані автомобілі використовувалися для евакуації поранених окупантів з передової до військових шпиталів РФ. СБУ повідомляє, що напередодні звільнення Херсона російські війська переправили медавтомобілі на лівий берег області, де поставили їх «на баланс» адміністрації гауляйтера Володимира Сальдо.

Після деокупації Херсона фігурантка залишилася у місті, де намагалася уникнути правосуддя, однак наприкінці літа вона виїхала до Львова і оформила там собі соцвиплати як внутрішньо переміщена особа.

Згодом жінка вирішила втекти за кордон, але її планам завадили співробітники СБУ та Нацполіції. При обшуках у помешканні фігурантки у Львові та Херсоні було вилучено флеш-носії та документи із доказами її злочинної діяльності.

Затриманій повідомлено про підозру за пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111−2 Кримінального кодексу України) та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Фігурантці загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...