Відключення від SWIFT і крах "Північного потоку-2": У Європарламенті закликали ЄС завдати рішучого удару по Росії

Євросоюз повинен дотримуватися жорсткої позиції щодо РФ і не вести з нею оптимальні торговельні відносини допоки, доки не буде відновлена територіальна цілісність України, Молдови та Грузії. Брюсселю слід приготуватися до заклику відключити Росію від SWIFT і відмови від російських енергетичних ресурсів у разі подальшої агресивної поведінки Москви. При цьому в ЄС не повинні допустити введення до експлуатації Північного потоку-2, зазначають Патріоти України.

Про це йдеться в тексті резолюції Європарламенту, яку схвалили 494 європейських депутати. Проти висловилися 103 парламентарії, ще 72 утрималися від голосування. Парламентарії присвятили великий блок діям Москви, спрямованим на підрив безпеки у Європі, в тому числі і на території України. Євродепутати пропонують акцентувати увагу на ухваленій Росією Стратегією національної оборони, яка, з їх точки зору, офіційно вказує на антизахідний вектор політики Москви, підкреслюючи несумісність російської системи і Заходу.

Про що резолюція Європарламенту

Питання України і бізнес з Росією

Депутати вказують, що Євросоюз в умовах агресивної поведінки не може вести бізнес з Росією на партнерському рівні. Принаймні, допоки, доки не буде відновлена територіальна цілісність України, Грузії та Молдови у визнаних міжнародним законодавством кордонах.

"ЄС повинен чітко дати зрозуміти, що "бізнесу як завжди" з Росією бути не може, допоки вона не припинить свою агресивну політику і гібридну агресію проти ЄС, країн-членів і країн "Східного партнерства" і допоки не буде відновлена територіальна цілісність Грузії, Молдови та України в рамках їх міжнародно визнаних кордонів", - наголошується в резолюції.

Санкції проти Росії

Як вважають європейські депутати, санкційний режим щодо Росії повинен діяти до того часу, поки Москва не виконає вимог, що передбачають скасування обмежень. Причому продовжувати санкції потрібно раз на рік, а не кожне півріччя.

"ЄС повинен подбати, щоб санкції залишалися, допоки РФ не виконає умови для їх скасування, і повинен розглянути можливість продовжувати їх раз на рік, а не раз на 6 місяців ", - стверджують парламентарі.

Стримування Росії

У Європарламенті закликають колективний Захід, включаючи НАТО і міжнародних партнерів, проводити політику стримування Росії заради збереження стабільності і миру у Європі та за межами континенту, посилюючи свої оборонні здібності і чинячи тиску на офіційну Москву з метою невтручання росіян у справи східних і південних сусідів Євросоюзу.

Відключення Росії від SWIFT і відмова від газу й нафти

На думку депутатів, Євросоюз в контексті стримування Росії від подальшої агресії повинен бути готовий до закликів щодо відключення російської держави від SWIFT. При цьому Брюсселю слід відмовитися від імпорту російських енергоносіїв – нафти і газу – у разі подальших загроз країнам ЄС і військової агресії щодо держав Східного партнерства. Щоб покращити ситуацію в сфері енергобезпеки, вони пропонують синхронізацію електричних мереж всіх країн Євросоюзу та недопущення розширення російської ядерної енергетики на території наднаціонального об'єднання.

"ЄС повинен створити чітку стратегію, як покласти край своїй залежності від російського газу, нафти і сировини, зокрема заліза, сталі, алюмінію і нікелю, і збільшувати свою енергонезалежність - принаймні на час, коли Путін залишається при владі", - закликали європарламентарі.

Північний потік-2

Російський газопровід Північний потік-2 посилює енергетичну залежність Європи від Росії, шкодить цілісності об'єднання і загрожує безпеці України. Депутати радять Брюсселю відмовитися від процесів щодо введення до експлуатації трубопроводу.

"Будівництво "Північного потоку-2"... має бути негайно зупинено і він не повинен вводитися до експлуатації, навіть якщо будівництво завершиться", - підкреслюється у резолюції.

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...