Відправити радянські розвалини на металобрухт: США пропонують надати Україні свої винищувачі по лендлізу, - дипломат

До 2030-35 року парк російсько-радянських бойових літаків ЗСУ повністю вичерпає свій ресурс

Колишній посол України у США Валерій Чалий заявив, що Вашингтон пропонує надати ЗСУ винищувачі по лендлізу. Про це авторитетний дипломат заявив у коментарі для Еспресо.TV. Мова йде про заміну парку радянських літаків Су-24, Су-25, МіГ-29 та Су-27. У перше чергу це стосується того парку бортів, який треба виводити з експлуатації в найближчі роки, зазначають Патріоти України.

«В Америці звучать заклики і в т.ч. моїх друзів, які працюють в цьому секторі. Вони пропонують надати по лендлізу, так би мовити, Україні винищувачі, які могли б не то що там створювати загрозу Росії, ні, просто замінити той парк, який у нас застарів, який треба виводити з використання», сказав Валерій Чалий

Разом з тим, за його словами, Україна потребує і нових літаків дозаправки, і нової системи радіолокації.

Колишній посол: у США пропонують надати винищувачі по лендлізу. Винищувачі F/A-18 Super Hornet здійснюють дозаправку над Чорним морем Фото: ВМФ США

«Вони (радіолокаційні станції ред.) нам потрібні вже зараз/.. Це фіксація. Це не для того щоб когось відразу бити. Ні, це фіксувати (дії росіян у небі ред.), це оборонятись», зазначив Чалий.

На презентації Візії Повітряних сил-2035 для народних депутатів України Командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов заявив, що упродовж наступних 10 років ПС ЗСУ спишуть основні бойові зразки авіатехніки.

Тому упродовж останніх двох років у Повітряних Силах ЗС України тривала робота по розробці стратегії розвитку до 2035 року.

МіГ-29 на зберіганні у Бельбеку Фото: wing.com.ua

Підтримувати боєздатність зараз вдається за рахунок наявних кількості бортів, котрі виведені з бойового складу та використовуються для підтримання у робочому стані бойових одиниць.

Винищувач МіГ-29 Фото: Facebook/Бригада тактичної авіації м. Васильків

Зокрема Командувач заявив, що ПС ЗСУ на першому етапі переозброєння планують отримати новий багатофункціональний літак покоління 4++. Командувач ПС ЗСУ зауважив, що ресурсів оборонного бюджету України буде недостатньо для переозброєння. Тому для оновлення парку тактичної авіації необхідно створити окрему державну цільову програму.

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...