Відставник без зайвих дипломатичних викрутасів: В'ятрович пояснив, чому зіпсувалися відносини України і Польщі

Історик впевнений, що він ні в чому не винний.

Володимир В'ятрович. Фото: Главред.

Під час чату із українцями історик і екс-директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович прокоментував висловлювання, що колапс в україно-польських відносинах стався нібито через нього. А також відповів на запитання, чи відчуває він свою провину за те, що Польща перестала називатися "адвокатом України в Європі", передають Патріоти України.

"По-перше, вважаю, що Україна не потребує ніяких адвокатів, тому що адвокати потрібні лише злочинцям, яких судять. Україну ж ніхто не судить, і вона не скоювала ніяких злочинів", - зазначив В'ятрович.
По-друге, зміни в україно-польських відносинах, за його словами, почалися не з моменту його появи на політичному небосхилі, не з моменту, коли він очолив Український інститут національної пам'яті, а після приходу до влади в Польщі правоцентристської партії Право і справедливість.

"Саме ця партія будувала свою політику на поширенні різного роду антиукраїнських заяв. Все починалося з резолюції Сейму про визнання україно-польського конфлікту геноцидом поляків, що сталося в 2016 році. Потім прозвучали й інші політичні заяви, відбулося прийняття нової редакції закону про Польський інститут національної пам'яті, який передбачав кримінальну відповідальність за заперечення так званих "злочинів українських націоналістів". Далі персоною нон-грата в Польщі був оголошений український чиновник Святослав Шеремета, секретар державної комісії з питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій. Далі відбулася спроба притягнути до кримінальної відповідальності польського історика українського походження Григорія Купріяновича за його доповідь про злочини Армії Крайової", - нагадав експерт.

І все це - сукупність дуже серйозних кроків, які свідомо робилися польськими політиками для загострення польсько-українських відносин, констатував історик. "А журналісти і експерти, які хочуть бачити в цьому тільки мою вину або провину виключно української сторони, просто не розуміють широкого контексту. Не розуміють особливостей польсько-українських відносин і основних змін, які відбулися в польській політиці, де питання антиукраїнської позиції, на жаль, стало джерелом отримання політичних дивідендів, чим і скористалися польські політики", - зазначив В'ятрович.
Він не вважає, що зробив якісь помилки. "Вважаю, що Україна і далі повинна відстоювати свій власний національний інтерес. Адже саме на такій базі можуть бути побудовані рівні відносини з усіма нашими сусідами, в тому числі і поляками", - резюмував В'ятрович.
Джерело: Главред

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...