Відверто порушують Конвенцію ООН: У Держдепі США розповіли, чим росіяни труять ЗСУ на полі бою

Росія використовує хімічну речовину хлорпікрин проти українських військових, чим порушує Конвенцію ООН про заборону хімічної зброї. Про це йдеться у заяві Держдепартаменту США, передають Патріоти України.

Відомство має докази використання не тільки хлорпікрину, а й сльозогінного газу. Російські війська ці речовини використовують, щоб вибити українських захисників з позицій. Де саме і коли окупанти використали хлорпікрин, не вказано.

“Застосування таких хімічних речовин не є поодиноким випадком і, ймовірно, зумовлене прагненням російських військ витіснити українські сили з укріплених позицій і досягти тактичних переваг на полі бою”, — заявили в Держдепі.

Крім того, там повідомили, що РФ використовує хімічну зброю для придушення заворушень. Усе це порушує Конвенцію про заборону хімічної зброї.

У Держдепі заявили, що ігнорування Росією своїх зобов'язань випливає з тієї самої схеми, що й операції спецслужб РФ з отруєння Олексія Навального, Сергія та Юлії Скрипалів нервово-паралітичною речовиною “Новачок”.

У повідомленні йдеться, що Штати наклали санкції на війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту Міноборони Росії, російський Науково-дослідний інститут прикладної акустики і 48-й Центральний науково-дослідний інститут російського Міноборони, які займаються розробкою хімічної зброї.

Крім того, як повідомляється, під санкції потрапили чотири російські компанії, які надають підтримку перерахованим вище організаціям.

Довідково: Хлоропікрин (хлорпікрін), також відомий як “агент PS” і нітрохлороформ — отруйний газ подразнювальної дії. Вперше був використаний під час Першої світової війни. Цей газ сильно подразнює легені, очі та шкіру, а також викликає блювоту.

Найближчі місяці - вирішальні: Україна і Росія у певний момент можуть "заморозити" війну за корейським сценарієм, - NYT

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:25

Серед членів адміністрації Джо Байдена зростає стурбованість стосовно того, що президент РФ Володимир Путін набирає необхідну силу для зміни траєкторії війни. Зрештою, обидві сторони можуть почати переговори про припинення вогню та замороження війни за...

"Ворог почав наступальну кампанію ще в жовтні минулого року": Селезньов дав прогноз, скільки часу триватиме активний наступ РФ

п’ятниця, 17 травень 2024, 6:53

Росія буде потужно атакувати на різних ділянках фронту ще приблизно тиждень або два. Про це заявив "Еспресо" колишній речник Генштабу ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов. За його словами, зазвичай масштабні наступальні операції можуть тривати в...