Війна на морі: Зеленський особисто наказав затримати російський танкер, котрий брав участь у захопленні кораблів ВМСУ

Президент України Володимир Зеленський санкціонував затримання російського судна NEYMA, причетного до захоплення українських катерів в Керченській протоці. Про це повідомив на своїй сторінці главред Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, зазначають Патріоти України.

“Рішення про затримання було схвалено президентом Володимиром Зеленським напередодні, 24 липня. Рішення приймалося непросто, оскільки було очевидно, що арешт призведе до дій у відповідь РФ. Хотілося б подякувати за професійні дії співробітників СБУ і військової прокуратури, які чітко виконали указ президента і провели затримання порушників”, – розповів Бутусов.

За його словами, для президента Зеленського – це перша операція на посаді захисту інтересів України, який викличе злість і роздратування Кремля.

“Хочу зазначити, що затримання NEYMA – логічна відповідь на не виконання Російською Федерацією рішення Міжнародного морського суду, який звинуватив РФ в незаконному затриманні українських моряків і катерів 25 листопада 2018-го, і вимагає їх негайного звільнення”, – додав журналіст.

Як розповів Бутусов, з січня 2018-го танкер перебував у розпорядженні “ЮВАС ТРАНС”, і два буксири “ЮВАС ТРАНС” вивели 25 листопада 2018-го танкер на фарватер протоки.

“З ініціативи військової прокуратури згідно з рішенням РНБО й указу президента України від 19 березня 2019 проти “ЮВАС ТРАНС” введені санкції строком на 3 роки, які передбачають арешт всього майна компанії. У ніч з 24 на 25 липня в Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер «NIKA SPIRIT». Але насправді це і є NEYMA, з новою назвою – але ідентифікаційний код судна той самий – ІМО – 8895528, згідно даних міжнародної системи EQUASIS”, – підкреслив він.

Обставини переходу танкера в Ізмаїл зараз з’ясовуються.

“Перехід з Керчі в Ізмаїл судно здійснювало довго – протягом трьох діб, тривалий час танкер знаходився поблизу територіальних вод України. Цілком ймовірно, що російські спецслужби очікували силове захоплення судна за межами територіальних вод, перевіряли, яка буде реакція. Але жодних сигналів тривоги не було. NEYMA зайшла в Ізмаїл під двома прапорами – український на носі і російський на кормі. Тобто про те, що можливі неприємності, власники NEYMA знали – і намагалися зовні дезорієнтувати спостерігачів”, – додав Бутусов.

Депутат Дмитро Ярош, який постійно критикує дії глави держави, оцінив рішення Володимира Зеленського про затримання російського танкера.


“Молодці”. Підтримую”, – написав Ярош в коментарі під постом Бутусова в Facebook.

Раніше СБУ повідомила про затримання силовиками російського танкера «NEYMA», який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці, що призвело до захоплення окупантами 24 українських моряків. А в Росії заявили, що затримання екіпажу російського судна — це нібито недбалість судновласника або спланована заздалегідь провокація.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...