"Війна набирає обертів": КСУ зажадав від Зеленського терміново скасувати указ щодо відсторонення Тупицького

Суддя Конституційного Суду Олександр Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки, а президент України Володимир Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайт КСУ. На думку суддів, глава держави порушив приписи ст. 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України, передають Патріоти України.

"Із конституційно-правового погляду указ президента України "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" від 29 грудня 2020 року № 607/2020 є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню, оскільки він виданий президентом України з перевищенням його конституційних повноважень, суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності Конституційного Суду України, посягає на конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України", – вказано в заяві.

Також у КС зазначили, що президент своїм указом протиправно втрутився в діяльність судді Конституційного Суду і перешкоджає виконанню ним своїх службових обов'язків. За це передбачено юридичну відповідальність.

"Виходячи з цього, суддя Конституційного Суду України О. Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки відповідно до Конституції України і закону України "Про Конституційний Суд України", а президент України – негайно скасувати свій указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року", – йдеться в заяві.

Стан важкий: На прем'єра Словаччини чекає ще одна операція

четвер, 16 травень 2024, 16:30

Прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо очікує ще одна операція, проте з його ліками можуть виникнути проблеми. За даними видання, Фіцо очікує операція на стегні. Водночас видання повідомляє, що у прем'єра Словаччини була кровотеча в черевній порожнин...

РФ може затягнути війну на роки: Мусієнко пояснив, чому заговорили про замороження конфлікту

четвер, 16 травень 2024, 15:56

Російські окупаційні війська намагатимуться затягувати війну, щоб примусити Україну піти на замороження конфлікту, сказав військовий експерт, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону. "Такі умови влаштовують...