"Війна не є частиною нашої ДНК": Президент Швейцарії підтримав заборону на поставку зброї Україні

Президент Швейцарії Ален Берсе підтримав заборону на передачу Україні, яка понад рік бореться із повномасштабним вторгненням Росії, озброєння швейцарського виробництва. Він сказав, що ця зброя "не повинна використовуватись у війнах". Його слова у неділю, 12 березня, процитувало видання The Guardian. Глава держави зазначив, що така політика заснована на "прихильності до миру, гуманітарного права та посередництва, де це можливо", передають Патріоти України.

Берсе сказав, що захист гуманітарного права, прав людини та Женевських конвенцій "може здатися застарілим для декого, але це важливіше, ніж будь-коли". Політик вважає, що зараз "надзвичайно небезпечно викидати ці фундаментальні принципи за борт".

"Що стосується Швейцарії, то війна не є частиною нашої ДНК", – сказав Берсе, додавши, що його країна прагне "бути присутньою скрізь, де може зробити свій внесок у посередництво та мир".

Як відомо, у парламенті країни висувається кілька ініціатив щодо послаблення правил реекспорту, щоб уможливити передачу зброї швейцарського виробництва третіми країнами в Україну. Проте, як зазначається, Берсе виступає категорично проти часткової відмови від нейтралітету. "Позиція уряду зрозуміла. Це також відповідає моїй особистій позиції. Швейцарська зброя не повинна використовуватися у війнах", – заявив президент.

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....

Особлива "гра" Кремля? В ISW пояснили, що стоїть за арештом заступника Шойгу, якого запідозрили в держзраді

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:47

Російська влада заарештувала заступника міністра оборони Тимура Іванова 24 квітня за звинуваченням у отриманні хабаря, хоча інші джерела вказали, що він підозрюється у державній зраді. Арешт топчиновника викликав в інформаційному просторі країни-агресо...