Війна скасовується? У Трампа несподівано простягнули руку Ірану

Водночас Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати будуть продовжувати чинити тиск на Іран, щоб "обмежити його шкідливу діяльність" на Близькому Сході.

Майк Помпео. Фото: АР.

США готові почати переговори з Іраном без попередніх умов. Про це заявив держсекретар США Майк Помпео журналістам у Швейцарії 2 червня, повідомляють Патріоти України із посиланням на агентство Reuters.

Так Помпео прокоментував слова президента Ірану Хасана Рухані, який 1 червня заявив, що Іран, можливо, захоче провести переговори, якщо Вашингтон виявить повагу, але не зобов'язаний цього робити.

Держсекретар США додав, що США, "безумовно, готові вести цю розмову, коли іранці покажуть, що хочуть поводитися як нормальна нація". Водночас Помпео заявив, що Сполучені Штати будуть продовжувати чинити тиск на Іран, щоб "обмежити його шкідливу діяльність" на Близькому Сході.

20 липня 2015 року Рада Безпеки ООН схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної програми Ірану, в обмін на зняття з нього санкцій. Тегеран гарантував, що відмовиться від ідеї створення ядерної зброї. За 10 років, у разі виконання Іраном умов ядерної угоди, всі обмеження та умови, передбачені резолюцією ООН, мають припинити дію.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить зі Спільного всеосяжного плану дій щодо Ірану, вважаючи його "катастрофічним". За словами Трампа, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи продовження досліджень у галузі ядерної зброї.

Іранський президент Хасан Рухані говорив, що радий виходу США з ядерної угоди. Він назвав Вашингтон "проблемним партнером" і поінформував, що продовжить роботу за угодою із Францією, Великобританією, Німеччиною, Китаєм і Росією. Також Рухані попередив, що Тегеран може відновити збагачення урану в промислових масштабах.

6 серпня 2018 року Трамп підписав указ, що відновлює санкції проти Ірану, які діяли до підписання ядерної угоди. Вони набули чинності 5 листопада. Наприкінці серпня в МАГАТЕ зробили висновок, що Іран не порушує умов ядерної угоди.

8 травня в Ірані заявили про відмову виконувати частину зобов'язань щодо ядерної угоди. Влада країни вирішила зняти із себе частину зобов'язань у межах ядерної угоди, зокрема дотримання лімітів щодо зберігання запасів урану і важкої води, яку використовують у ядерних реакторах. Вони звинуватили в цьому санкційну політику США.

Через низку санкцій із боку США та загроз із боку Ірану відносини між двома країнами залишаються напруженими. Трамп 27 травня заявив, що США можуть піти на переговори, якщо Іран цього захоче.

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...