"Війну проти "Північного потоку-2" не програно": Радниця голови "Нафтогазу" розповіла, що сертифікацію можна зірвати

Україна має юридичні інструменти й підстави, щоб боротися проти сертифікації "Північного потоку-2", а також має партнерів у ЄС, які готові брати участь у боротьбі в юридичному полі. Наша країна має шанси долучитися до цього процесу і вже зробила кілька важливих кроків. Наразі в України достатньо природного газу, щоб спокійно пройти опалювальний сезон. Навіть якщо ГТС втратить газовий транзит, українська "труба" може використовуватися в інший спосіб. Таку думку висловила радниця голови НАК "Нафтогаз" Світлана Заліщук, передають Патріоти України. Далі наводимо її пряму мову.

Що робить Україна, щоб зупинити сертифікацію "Північного потоку-2"

Ми як компанія "Нафтогаз" скористалися німецьким законодавством, зокрема статтею 66 закону "Про енергетичну промисловість", і 15 жовтня зробили заявку до німецького енергорегулятора про своє бажання брати участь у процесі сертифікації "Північного потоку-2".

Труба добудована, але зовсім інша річ – сертифікована труба. Тому що вона зможе запрацювати тільки за умови, коли отримає дозвіл на сертифікацію від незалежного енергорегулятора.

Ми очікуємо на рішення від німецького агентства і сподіваємося, що воно буде позитивним. Ба більше. Ми зі свого боку зв’язалися з німецьким міністерством економіки та енергетики, куди так само збираємося надати свої розширені аргументи проти рішення про сертифікацію "Північного потоку-2" в нинішньому стані.

Під час саміту Україна-ЄС, за нашою пропозицією, уряд передав європейській стороні запит у відповідності до статті 11 Європейської газової директиви про залучення України як третьої зацікавленої сторони в оцінці Європейської комісії сертифікаційного процесу, який здійснюватиме Німеччина.

Простіше кажучи, Німеччина скаже своє слово, але потім Європейська комісія має оцінити це рішення і сказати, чи дійсно воно відповідає всім європейським правилам, які повинні застосовуватися до "Північного потоку-2".

Ми достеменно не знаємо, коли отримаємо відповідь на заявки. Можливо, повинно пройти кілька тижнів чи місяць. Але ми дотрималися всіх законодавчих норм, ми вкладаємося в дедлайни. Тому очікуємо, що це буде позитивне рішення.

Ба більше, я вважаю, що рішення німецького регулятора покаже, наскільки він насправді є незалежним, аполітичним, наскільки він готовий дослухатися до всіх учасників європейського енергетичного ринку.

"Північний потік-2" розділив Європу, в України є союзники по боротьбі

Це рішення дуже сильно ділить ЄС. Ми маємо дуже відверті публічні заяви віцепрезидента Європейської комісії Валдіса Домбровскіса чи єврокомісарки Кадрі Сімсон.

Ми маємо чотири резолюції Європарламенту, до яких долучалася і Україна, які жорстко засуджують добудову та запуск "Північного потоку-2".

Ми маємо конкретних партнерів у Євросоюзі – Балтійські країни, Польща – які роблять не тільки політичні заяви, але й вдаються до юридичних інструментів, щоб бути нашими партнерами в зупиненні "Північного потоку-2".

Чому шанс на перемогу України є

Можливо, битва з добудовою програна, але війна не програна. Шанс в України є. Це юридичний напрям, у якому провідну роль відіграє "Нафтогаз" разом з ОГТСУ (оператор ГТС України. – Ред.). Я б не ставила крапку в цій битві. Якщо ми ставимо крапку, то ми просто здаємо свої національні інтереси. Я з цим не погоджуюсь. Ми повинні продовжувати боротьбу, бо шанси в нас є, інструменти є, ми їх повністю не вичерпали.

У 2018 році ніхто не вірив, що Україна може виграти арбітраж у Стокгольмі проти "Газпрому" на рекордні 4,6 мільярда доларів. Це найбільша на той час арбітражна справа Євросоюзу, яку ми виграли. Тоді не було жодних шансів на те, що Росія може програти.

Так само було в 2019 році, коли ми вели переговори про новий контакт і підписали його в останній день року, 31 грудня. З 1 січня газ для України в Європи взагалі мав зупинитися. Тоді теж мало хто вважав, що ми можемо підписати його на таких умовах, що зможемо не купувати газ безпосередньо в Росії. Але ми цього також досягнули.

Треба покладатися на інституції, треба бути професіоналом, треба знати матчастину і робити свою роботу.

Ми дуже часто посипаємо голову попелом, але насправді Україна в газовій сфері, зокрема, повністю імплементувала Третій енергетичний пакет у своє національне законодавство. "Нафтогаз" працює як надійний і передбачуваний партнер на енергетичному ринку.

Ми говоримо не просто, що "Північний потік-2" погано впливає на Україну, на наш транзит, на нашу безпеку, хоча, безумовно, ми використовуємо і ці інструменти. Але наш головний аргумент полягає в тому, що "Північний потік-2" в нинішньому стані фактично підриває правила, умови роботи енергетичного ринку, в якому ми так само беремо участь.

Джерело: Обозреватель

Грабуть все: З Донеччини окупанти вивозять промислове обладнання під виглядом металобрухту

середа, 17 квітень 2024, 0:55

За даними національного спротиву, російські загарбники під виглядом металобрухту вивозять з окупованих територій Донецької області у Росію обладнання промислових підприємств, передають Патріоти України. Дослівно: "Чергова хвиля аудиту промислових підпр...

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...