Війська Путіна готуються до нового наступу на Україну навесні чи на початку літа, РФ посилює співпрацю з Іраном, - ISW

За оцінками української розвідки, війська РФ готуються до нового наступу навесні чи на початку літа 2023 року. Західні військові експерти не виключають, що окупанти можуть вжити таких рішучих дій в Україні найближчими місяцями, передають Патріоти України.

Вони зазначили, що нині країна-агресор продовжує поглиблювати військові та економічні відносини з Іраном, прагнучи взаємовигідного обходу санкцій. Про це йдеться у зведенні американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW) від 23 січня.

Раніше представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявив, що весна та початок літа цього року стануть вирішальними у війні. Він підтвердив, що ГУР спостерігає ознаки перегрупування окупантів у межах підготовки до "великого наступу" в Донецькій та Луганській областях.

Водночас Скібіцький зазначив, що російські сили навряд чи почнуть атаку з Білорусі чи на півдні України.В ISW вже оцінювали, що ЗС РФ можуть готуватися до рішучих дій (наступального чи оборонного характеру) на Луганщині. Експерти вказували на передислокацію звичайних російських сил, таких як повітряно-десантні війська, на напрям Сватове – Кремінна після виведення окупантів із Херсонщини.Разом із тим аналітики стверджують: малоймовірно, що російські війська планують відновити наступ на північ України з боку Білорусі.

"Оцінки Скібіцького значною мірою підтверджують поточні прогнози ISW про наміри Росії в першій половині 2023 року й наголошують на постійній потребі у підтримці західних партнерів, щоб гарантувати, що Київ не втратить ініціативу щодо відновлення російської наступальної операції", – йдеться у зведенні.Західні експерти наголосили, що на цьому тлі РФ продовжує поглиблювати військові та економічні відносини з Іраном в обхід санкцій. Так, глава нелегітимної Держдуми РФ В'ячеслав Володін 23 січня зустрівся в Тегерані зі спікером іранського парламенту Мохаммадом Багером Галібафом та президентом Ебрагімом Раїсі для розширення двосторонньої співпраці.

Галібаф зазначив, що Москва й Тегеран мають "прагнути зміцнення зв'язків" – у банківському, енергетичному та товарно-торгівельному секторах "перед обличчям американських санкцій", які, на думку Володіна, зблизили дві країни.

Джерела в Корпусі вартових ісламської революції (КСІР) Ірану також висловили припущення про подальшу військову співпрацю між Тегераном та Москвою. Пов'язане з ним видання Tasnim News опублікувало редакційну статтю, в якій стверджувалося, що російсько-іранська угода про спільне виробництво може дозволити Ірану отримати російські ударні вертольоти Мі-28 та Ка-52.

"І Тегеран, і Москва, ймовірно, розраховують на ці угоди, щоб пом'якшити тиск санкцій, введених проти них США", – вважають у ISW.

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...