Війська РФ спробують оточити Лисичанськ перед відновленням наступу на Слов’янськ, - ISW

Російські війська 24 червня провели безуспішні наступи на захід від Ізюма на Харківщині та на північ від Слов'янська на Донеччині. Але ворог, найімовірніше, віддасть пріоритет оточенню українських військ у Лисичанську Луганської області й перехопленню сил, що залишилися, на північний захід від міста, перш ніж відновити повномасштабну наступальну операцію на Слов'янськ, передають Патріоти України.

Водночас для цього вони посилюють свої підрозділи й перекидають додаткову техніку із озброєнням. Так кажуть експертиІнституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

За даними Генштабу ЗСУ, наші захисники напередодні відбили атаки окупантів на Боргородичне й Долину на трасі Е40 доСлов'янська. Офіційний представник Міноборони Олександр Мотузяник зазначив, що російські війська безуспішно атакували села Курулька й Вірнопілля, намагаючись створити умови для відновлення наступальної операції на Барвінкове, приблизно за 35 км на південний захід від Ізюма. Також додав, що противник накопичує додаткові резерви й перекинув батарею РСЗВ "Ураган" до Новоселівки для відновлення наступу на Слов'янськ."Російські сили, найімовірніше, в майбутньому віддадуть пріоритет завершенню оперативного оточення Лисичанська з Лимана, а не наземному штурму Слов'янська. Вони продовжують обстрілювати Сіверськ (приблизно за 28 км на північний захід від Лисичанська) у спробі перекрити українські сили, що залишилися в Лисичанську" – вважають у ISW.

Раніше російський блогер Юрій Котенок заявив, що російські війська спробують "захопити Лисичанськ до середини липня" – напередодні сезону дощів, що ускладнить їхнє просування через брудні дороги. Водночас він зазначив, що у російських військ недостатньо живої сили, щоб оточити сильно укріплені Слов'янськ і Краматорськ або просунутися на північ від Авдіївки. Їм потрібен час на відновлення, щоб розпочати наступ на Слов'янськ після завзятої кампанії із захоплення Сєвєродонецька й Лисичанська.

В ISW кажуть, що паралельно окупанти зосередили зусилля на запобіганні просуванню ЗСУ до держкордону, оскільки це створює загрозу силам ворога, які діють у районі Ізюм – Слов'янськ.

Російські сили продовжували масований обстріл населених пунктів на північний схід і південний схід від Харкова й 24 червня випустили по місту дві балістичні ракети "Іскандер". Крім того, вони активізували використання диверсійно-розвідувальних груп та намагаються відновити наступальні дії для покращення тактичних позицій за межами кордону.

У Міноборони України зазначили, що російські війська почали накопичувати особовий склад й інженерну техніку у Великому Бурлику на північному сході Харківської області, ймовірно, в межах зусиль зі збереження своїх логістичних шляхів до Ізюма й Луганська.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...