"Військова ескалація точно буде": Експерт оцінив ймовірність атаки Ірану на Ізраїль після ліквідації ватажка ХАМАС Ханії

Після останніх подій на Близькому Сході, а саме після ліквідації політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані на початку цього тижня, слід очікувати на ескалацію конфлікту в регіоні. Проте велика війна навряд чи почнеться, тому що вона не вигідна нікому. Таку думку висловив експерт-міжнародник Олександр Краєв в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA, передають Патріоти України.

За його словами, Іран може піти на ескалацію, але робитиме це не власними руками, а з допомогою ХАМАС. Але сам Іран не піде на прямі військові дії.

"Військова ескалація точно буде, просто тут треба розуміти, що Іран, найімовірніше, не піде на прямі військові дії. Тобто, по-перше, в нього немає того потенціалу, щоб просто зараз, просто тут розвʼязати велику війну на Близькому Сході, бо зрозуміло, що тоді американці долучаться і це вийде з-під контролю дуже швидко", – сказав експерт.

Він зазначив, що також не потрібно забувати про Саудівську Аравію, яка досі має проблеми з Іраном у Ємені та в ширшому регіоні Близького Сходу.

"Тому цілком ймовірно, що ескалація буде, але руками іранських проксі, тобто самого ХАМАС, інших організацій, які Іран спонсорує і підтримує, сирійських організацій, яких вони активно забезпечують зброєю і грошима. Тобто так, Іран може піти на ескалацію, але, ймовірно, не власними руками", – наголосив Краєв.

Щодо інших регіональних гравців, таких як Саудівська Аравія чи Туреччина, то вони не стануть втручатись у конфлікт ні як посередник, ні як стабілізатори.

"Їм явно не потрібна велика регіональна війна, але вв'язуватись у розв’язання конфлікту, мені здається, вони теж не зацікавлені. Згадаймо атаку ХАМАС на Ізраїль, згадаймо їхню реакцію, і це, в принципі, покаже, що і як відбувається. Реально відреагувала Йорданія, після тиску США відреагував Єгипет, Суддівська Аравія відмовчувалася", – сказав експерт.

Тому, за його словами, найбільш ймовірно, що великі сили в регіоні будуть вичікувати, вони будуть дивитися на реакцію Заходу та Китаю. "Але я не думаю, що вони будуть намагатися в це якось активно не втручатись, бо дійсно це тоді загрожуватиме ще ширшим конфліктам у регіоні", – переконаний Олександр Краєв.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...