Військова операція УНЄЯ в Лівії наростає. США погрожують Асаду новими санкціями. Бойовики ІДІЛ розпочали великий наступ у пустелі Хомсу. Новини з Аравійського півострову

Огляд подій на Близькому сход. 9 квітня 2020 року

Лівія: Після оголошення законним урядом Західний та Центрального регіону Лівії зонами військових дій будемо очікувати активізації лівійської армії на цих ділянках фронту. Про серйозність цих намірів свідчать дії інших іноземних учасників цієї війни на боці Хафтара, про що читайте нижче в розділі – ОАЕ.

Ну а поки сили операція «Вулкан Люті», повідомляють що всі військові дії проти хафтарівських найманців вдалося вести без порушення будь-яких основних та гуманітарних потреб населення. Незважаючи на спроби ЛНА перевозити амуніцію та припаси на цивільних вантажівках , роблячи вигляд, що то були медичними витратами та продуктами харчування.

За останню добу БПЛА Bayraktar TB2 нанесли ударів по силам ЛНА в районі міста Тархуна. Під Бані Валід знищена колона хафтарівців з двох БТР та декількох пікапів. Нейтралізовані одинадцять бойовиків.

В самому Бені Валід знищено ще один бензовоз. Кажуть про нових двох “200” вагнерівців. Іх муртві тушки планують відправити в “росіюшку”.


Фактично ми зараз спостерігаємо другу виграшну військову компанію, основну роль в якій відіграють ударні БПЛА.

Туреччина: Кажуть про проведення мобілізаційних заходів серед протуркецьких проксі в районі міста А’заз на північ від Талль Ріф’ату. Асадити побоюються стрімкої обмеженої по часу та цілям наступальної операції. Яка може стати превентивним заходом активізації в цьому районі дій з боку РПК/YPG.

Ірак: Президент Іраку доручив новому прем’єр-міністру Мустафі Аль-Казімі за 30 днів сформувати новий уряд. Про призначення цього прем’єра клопотали з іранського КВІР.

Сирія: Вчорашнє оприлюднення ОЗХЗ (OPCW) звіту з звинуваченням сирійських ВПС у використанні отруйних газів в громадянській війні в Сирії отримало своє продовження.

Сполучені Штати не залишили цей звіт без уваги і пообіцяли нові санкції для сирійського режиму. Держсекретар М.Помпео також виступив з жорсткою заявою: «Ніяка кількість дезінформації з боку прихильників асада в росії та Ірані не може приховати того факту, що сирійський режим несе відповідальність за численні напади з ХЗ. Сьогоднішня доповідь OPCW підтверджує постійне використання режиму хімічної зброї та абсолютно зневагу до людського життя».

ОЗХЗ і далі продовжуватиме розслідування інших таких випадків, зокрема збирається з’ясувати, хто застосував хлор 7 квітня 2018 року в місті Дума, на схід від Дамаску, де загинуло понад 40 осіб.

Берлінський Інститут глобальної громадської політики на цьому тижні випустив базу даних про 345 випадках використання отруйних газів в сирійській громадянській війні з 2012 р Інститут вважає уряд Асада відповідальним за 98% таких випадків, за інші 2% відповідає ІДІЛ. Жодну з атак експерти цієї установи не пов’язують з сирійської збройної опозицією.

Саманта Пауер, колишній вашингтонський делегат в ООН, заявила, що звинувачує міжнародну організацію і її слідчу групу в приховуванні причетності Росії до нападів на лікарні в Сирії.

Пауер повідомила через Twitter про розслідування, проведене New York Times, яке включало записи діалогів між російськими офіцерами в Сирії, по радіо, про націлювання на лікарні та визначенні їх координат, перш ніж бомбити їх. А нижче власне самі переговори.

Цікаві внутрішні процеси відбуваються в середині непримиримого опозиційного угруповання Хайат Тахрір Аш-Шам. Його лави покинули два відомих діячи, які були не згодні з політикою лідера організації Джулані.

Першим покинув свій пост глава Верховної ради угруповання доктор Бассам Сіоні. Другим став польовий командир Абу Малік Ат-Таллік (справжнє ім’я Джамал Зейна). Він був главою ХТШ в Західному і Східному Каламуні (провінція Дамаск). У своєму зверненні Абу Малік заявив, що не згоден з політикою керівництва об’єднання, яка призвела до втрат значних територій в Сирії.

Скоріш за все, такі зміни свідчать про переформатування ХТШ з радикальної в помірковану опозицію – процес який давно розпочала Туреччина, але зміни стали видимі лише після останнього наступу сил режиму в Ідлібі.

В мережі повідомили про велику наступальну операцію, яку зараз проводить Ісламська держава в місті Аль-Сухна в східній частині провінції Хомс. Ще раз проявивши тактичну вигадливість бойовики ІДІЛ атакували місто в якому зосередились як раз сили асадитів призначені для боротьби з ними. Повідомляють і про присутність русні.

Також в засідці був знищений один з конвоїв асадитів який прийшов на підмогу.

На зараз бойовикам вдалося просунутися на декілька кварталів міста. Йдуть важкі бої. Кількість загиблих з обох сторін йде на десятки. Русня задіяла авіацію для нанесення ударів по тилам іділівців. Кажуть вже про 75 авіарейдів. В околиці Аль-Сухна прибули військові підсилення сил режиму, що складаються з сотень солдат та важкої техніки.

Але бойовики ІДІЛ не були б самі собою, якщо б не вигадали ще один несподіваний хід. Одночасно з атакою міста Аль-Сухна вони розпочали напад на авіабазу Ваді Ваері в південній частині пустелі Хомс. Як раз з цієї бази і піднімаються російські літаки для підтримки сил режиму в боях в Аль-Сухна. Напад відбувається за допомогою артилерії та озброєних машин. Офіційні медіа режиму всіляко заперечують факти нападів бойовиків ІДІЛ в пустелі Хомс.

Повідомляють, шо спроби немитою сформувати своє «збройне ополчення» для охорони військових об’єктів на півночі Сирії зазнало фіаско. В цьому їм допомогли США.

Тиск і погрози дозволили американцям зруйнувати російський «проект» в підконтрольних бойовикам сирійського крила терористів PПK/YPG районах на схід від річки Євфрат. Як повідомляють місцеві джерела, російські військові намагалися привернути жителів населених пунктів Амуду і Таль-Тамр в провінції Хасака для охорони своїх військових об’єктів.

У відповідь американці вчинили серйозний тиск на ватажків YPG/PПK, примусивши їх виступити проти російського проекту. Американські військові почали також організовувати зустрічі з місцевою молоддю, агітуючи проти підтримки російських військових. Американці залякали сирійців, попередивши, що всі, хто встане на сторону росії будуть в подальшому відправлені до Лівії в якості найманців. Як це до речі сталося в провінціях Дараа та ас-Сувейда.

Після того, як число бажаючих брати участь в «збройному ополченні», не перевищило сто осіб, російська сторона відмовилася від такого проекту. На сьогоднішній день в 18 точках базування в провінціях Хасака, Ракка та Алеппо дислоковано близько 700 російських військових.

ОАЕ: За інформацією оприлюдненою ресурсом «Middle East Eye» наслідний принц Абу-Дабі Мохаммед бен Заїд робив енергійні та наполегливі спроби змусити президента Сирії башара асада припинити перемир’я з повстанцями, підтримуваними Туреччиною, в провінції Ідліб.

Для того щоб змусити асада до нового наступу Мохаммед бен Заїд пропонував 3 млрд. доларів, при цьому $ 1 млрд мав бути виплачений до кінця березня.

Кажуть що асад охоче поставився до запропонованих грошей оскілки Іран припинив платити, тому що у них немає можливостей, а росіяни все одно не платять.

Але вийшла деяка заминка. Русня стала категорично проти поновлення бойових дій. З чим і був скоріш за все пов’язаний несподіваний візит шойгу в Дамаск. Русня ще й досі не може отямитися від стусанів яких вони отримали від турків в лютому та на початку березня. І ще однієї порції «пєндалів» їхні «іхтамнєти» можуть не витримати.

Не то щоби, в кремлі якось переймалися про життя своїх в Сирії, як і власне асад про своїх, який вже отримав 250 млн. доларів задатку кешем, просто репутаційні втрати від чергової військової поразки для рашки матимуть незворотні руйнівні наслідки.

А чому, саме Мохаммед бен Заїд вирішив порушити перемир’я в Сирії? А тому що турецькі успіхи в Лівії майже помножили на нуль всі зусилля хафтарівських союзників разом з багатьма міліардами доларів вже спущених на підтримку лівійського заколотника. Ось така багатоходовочка.

Ємен: Відповідальність за атаки підтримуваного Іраном руху «Ансаруллах» (хусити) несе спецпредставник ООН по Ємену Мартін Гріффітс, так вважає міністр інформації Ємену Муаммер аль-Ірьяні. Очільник відомства також вважає, хуситів лише інструментом який використовує Іран у своїх інтересах.

Після значного прогресу у наступі, який досягла арабська коаліція за останні дні в Ємені, було оголошено про введення двотижневого перемир’я, яке вводиться сьогодні з 9 квітня.

Цю паузу, коаліція має прагнення для поновлення мирних переговорів.

У Ємені з 2014 року триває збройний конфлікт, в якому, з одного боку, беруть участь повстанці шиїтського руху «Ансаруллах» і прихильники поваленого президента Ємену Алі Абдуллах Салех, а з іншого – законний уряд на чолі президента Абдураббу Мансур Хаді. З 2014 року хусити утримують контроль над частиною регіонів країни, включаючи столицю Ємену – Сану.

Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...

Вчасно повернувся з України щоб сходити на концерт: Внаслідок важкого поранення у Крокус Сіті Холі віддав кінці "велика шишка" ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:00

Полковник спецназу ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол, повідомляє видання Медиазона. Про смерть полковника йдеть...