"Вітер був у бік противника": У ЗСУ розповіли подробиці про застосування хімічної зброї окупантами

Російські окупанти застосували хімічну зброю проти бійців Збройних сил України біля Авдіївки. З української сторони втрат не має, бо вітер був у сторону ворога, інформують Патріоти України.

"Днями зафіксовано викорситання хімічної зброї на Донецькому напрямку фронту, біля Авдіївки. Це підтверджений факт. Був скид хімічної речовини з безпілотника", - повідомив речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень в ефірі телемарафону.

За його інформацією, ймовірно росіяни застосували гранати К-51 і хімічну речовину хлоропікрин. "Вітер був у бік противника. З нашої сторони без втрат", - повідомив речник.

Він зазначив при цьому, що застосування хімічних боєприпасів було вперше за тривалий час на Таврійському напрямку. "В останнє хімічні атаки використовувались проти ЗСУ під Херсоном під час деокупації", - зауважив Шершень.

Справка. У 1993 році була підписана Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення, використання хімічної зброї та про її знищення. Це міжнародний договір в рамках ООН в галузі контролю озброєнь. Конвенція вступила в дію 29 квітня 1997 року.

При контакті хлоропікрин викликає сильне запалення очей, носа, горла, дихальних шляхів. Речовина ефективно працює як сльозогінний газ, швидко позбавляє людину боєздатності, але у великій концентрації може призвести до смерті. Крім того, речовина отруює воду та їжу солдатів. Хлоропікрин масово використовували під час Першої світової війни та в Афганістані.

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 20 квітня

субота, 20 квітень 2024, 9:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно склали:

"Власне, ми бачили це": Експерт оцінив, коли окупанти можуть влаштувати новий наступ на Україну

субота, 20 квітень 2024, 8:57

Російська окупаційна армія найближчими місяцями намагатиметься здійснити нову хвилю наступу на Україну. До середини літа для путінських загарбників це буде єдина можлива ймовірність чогось досягти на полі бою, передають Патріоти України. У Кремлі посп...