Візит лідера КНР до Москви - "прикриття" для звірств Росії в Україні, - Блінкен

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Москви може вказувати на те, що Пекін не вважає Росію відповідальною за воєнні злочини в Україні, скоєні в результаті її агресії.

Таку заяву Блінкена під час виступу в Державному департаменті в понеділок цитує телеканал CNN.

"Те, що президент Сі їде до Росії через кілька днів після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Путіна, свідчить про те, що Китай не вбачає ролі в притягненні Кремля до відповідальності за звірства, скоєні в Україні", – заявив він.

"І замість того, щоб навіть засудити їх, він радше забезпечить дипломатичне прикриття Росії, щоб вона продовжувала вчиняти ці самі злочини", – додав очільник американської дипломатії.

Водночас Блінкен згадав про "принципи врегулювання української кризи", які Пекін опублікував у річницю повномасштабного вторгнення Росії, та зазначив, що окремі їх елементи відповідають зусиллям, які підтримають США.

Але він сказав, що будь-які заклики до припинення вогню, "які не передбачають виведення російських військ з української території, фактично будуть підтримкою схвалення російського завоювання", оскільки "дозволять Путіну перевести подих і переозброїти свої війська, а потім знову почати війну в більш вигідний для Росії час".

"Світ не має обдурити будь-який тактичний крок Росії із "замороження" війни на власних умовах, який підтримає Китай або будь-яка інша країна", – підкреслив державний секретар США.

Українофобка Марджорі Тейлор Ґрін "торпедована в корму": Трамп неочікувано похвалив спікера Джонсона

середа, 24 квітень 2024, 3:25

Колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп публічно похвалив спікера Палати представників Майка Джонсона після ухвалення законопроекту про допомогу Україні. . Як пише The Guardian, він нагадав, що республіканці мають у Палаті представн...

Спроба трампістів затягнути процес не пройшла: Сенат США провів процедурне голосування щодо пришвидшення голосування допомоги Україні

середа, 24 квітень 2024, 2:35

23 квітня Сенат США підтримав скорочення процедури розгляду законопроєкту про фінансування військової та економічної допомоги Україні. 80 сенаторів підтримали клопотання лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера "про завершення дебатів", яке ...