"Вмирати за Херсон не збираюся": Росіянин зізнався, що ховається від мобілізації на дачі, але протестовувати не хоче

У Росії чоловіки подовжують шукати всілякі способи ухилитися від оголошеної диктатором Володимиром Путіним мобілізації. Вони готові ховатися десь у глибинці, щоб не отримати повістку, але опротестовувати дії влади й військкоматів не збираються, передають Патріоти України.

До прикладу, такої позиції дотримується 27-річний інженер Ілля (ім'я змінено) із Тули, пише BBC. Росіянин каже, що фактично від 24 лютого готувався до ймовірності того, що з часом чоловіків у РФ відловлюватимуть на вулиці й відправлятимуть на фронт.

За його словами, 21 вересня він прокинувся о 9 ранку, якраз до оголошення Путіна про "часткову" мобілізацію."Дослуховував я його, збираючи зимові речі. В принципі, готовий був до цього від початку війни, але сумку таки не збирав, сподівався", – зізнався Ілля.

Підготовка росіянина полягала в тому, що він попросив подругу купити сім-картку на її паспорт, домовився з армійським другом, що поживе на його дачі в сусідньому регіоні, розробивши туди маршрут електричками. До 24 лютого чоловік мав 200 тисяч рублів заощаджень, ще 150 відклав за сім місяців війни.

"Дуже уважно читав про мобілізацію в Донецьку. У місцевих пабліках із перших днів з'явилися розповіді, як їх ловлять. Я знав, що в нас буде так само, тож готувався", – пояснив житель Тули.

Він додав, мовляв, інших варіантів для себе не бачив. А на запитання про можливість виїхати за кордон лиш посміявся: "Та кому я там потрібний". Натомість те, що на батьківщині в РФ він потрібний військкомату, Ілля розуміє добре.

"Я служив – у нас всі служать, на контракт мені нах*я було потрібно. Повернувся, відучився, робота", – скупо розповів він.

Росіянин служив у танкових військах. Його друг, який дав йому пожити на своїй дачі, контракт якраз таки підписав – і поїхав в Україну одразу після оголошення війни. Через два місяці йому вдалося повернутися з пораненням і звільнитися у запас.

"Він хох*л, прізвище *****ко. Ну, казав, що йому пох*й, проти кого воювати, але там все так ху*ово організовано, що він нікому не порадить. Гроші за поранення ще не отримав", – стверджує Ілля.

На питання, як він сам ставиться до того, що відбувається в Україні, заявив, мовляв, йому "абсолютно байдуже", додавши: "Це інша країна, нах*ра нам Херсон, я не знаю, вмирати за нього не збираюся".

Про війну інженер із Тули читає "в пабліках і Telegram", згадує блог українського блогера Анатолія Шарія, якому закидають проросійські симпатії (зараз він перебуває в Іспанії, й Україна вимагає його екстрадиції. – Ред.). Із російських джерел заглядає в "паблік Навального", каже, що розслідування цікаві, але нічого не змінять. На жодний протестний мітинг він не ходив, і бажання такого ніколи не виникало – про протести росіянин розповідає із помітною гидливістю: "Їм робити нічого".

Що робитиме сам, Ілля поки що не знає. Він сидить на чужій дачі, не призначеній для зимівлі. Купив консерви та картоплі, збирається жити економно. Новий номер телефону Ілля навіть матері вирішив не давати – боїться, що вона передасть його контакти військкомату.

"Я з нею прощався по телефону – і вона каже: я тебе не таким виховувала, що твоя хата скраю! Я кажу, мам, це українське прислів'я… Прочитав нещодавно, що один такий у Луганську сидів-сидів пів року, а потім у вікно вистрибнув. Ви не знаєте, чи можна перевірити, чи це правда?" – запитав на прощання Ілля.

Зауважмо: 23 вересня речник глави Кремля Дмитро Пєсков назвав реакцію росіян на мобілізацію "істеричною та надзвичайно емоційною". За його словами, на початку був брак інформації про відправку до війська, але зараз міністерство оборони РФ її нібито повністю надає.

На Росії посадили на 10 років бурята, який "планував вступити в легіон Свобода Росії" (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 5:58

Astra зазначає, що 26-річного чоловіка затримали в Кемерівський області, коли той "їхав у бік українського кордону". Другий Східний окружний військовий суд в Росії засудив 26-річного жителя Бурятії до 10 років колонії та штрафу 500 тисяч рублів. Чолові...

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...