Внесений у базу РФ як "терорист-смертник": Помічник Джемілєва розповів про своє затримання в аеропорту Кишинева

Кримський татарин Ерол Велієв, якого 4 травня затримували в аеропорту Кишинева під час його повернення до України. Про це розповів QIRIM.Media подробиці інциденту в Молдові, передають Патріоти України.

За словами Велієва, після прибуття в аеропорт він надав молдовським прикордонникам паспорт і водійське посвідчення, після чого йому довелося чекати три години, оскільки представникам Молдови було потрібне "погодження з вищим керівництвом їхньої служби".

"Через три години до мене прийшов працівник антитерористичного управління. Мене перевели в інше приміщення, і там відбувався допит. Коли я поцікавився, з яких причин мене затримано, працівник сказав, що я перебуваю в базі терористичного розшуку. Я уточнив, у якій саме базі, він її назвав "національною", але виявилося, що це база РФ. На моє запитання, яке відношення має Молдова до бази РФ, він сказав, що вони мають реагувати", – сказав Велієв.

Він зазначив, що його запитали, чи знає він, що "перебуває у розшуку". "Я сказав: "Так". У 2018 році по сфабрикованій справі проти мене було відкрито кримінальне провадження з боку РФ, де мене звинувачували в участі в екстремістсько-терористичній організації, де я нібито був керівником", – пояснив Велієв.

Він повідомив співрозмовнику з аеропорту Молдови, що до того, як окупанти відкрили це провадження, він не був у Криму півтора року, а також розповів йому про переслідування кримських татар із боку окупантів. "Після цього той, хто допитував, відзвітував керівництву, вказав, що це політична справа і вони не мають права мене затримувати, побажав гарної дороги, вибачився", – розповів Велієв.

За його словами, представник влади Молдови показав йому в аеропорту дві бази даних: російську, так звану національну (там прізвище Велієва і його фото були), і базу Інтерполу, де даних про нього не виявилося.

Велієв наголосив, що в базі від РФ проходить як "терорист-смертник" не тільки він сам, а й інші кримські татари, зокрема, український нардеп, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. На думку Велієва, "Україні треба працювати з Молдовою для вирішення цього питання".

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...

"У різних країн - різні страхи": Прем’єрка Естонії назвала причину, чому Україну підтримують недостатньо

субота, 18 травень 2024, 21:59

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що достатній підтримці України з боку вільного світу перешкоджає страх. Про це вона сказала в суботу на дискусії конференції Леннарта Мері про підтримку України, її цитує ERR, повідомляють Патріоти України....