"Вогонь у відповідь не є воєнним злочином": Омбудсмен відреагував на "вкид" росіян про "розстріл" полонених окупантів

Окупанти на Луганщині інсценували здачу в полон та відкрили вогонь на ураження по українських військовослужбовцях. Про інцидент у своєму Telegram повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, передають Патріоти України.

Цю історію російські пропагандисти перекрутили та звинуватили Україну в порушенні процедури здачі в полон. На своїх ресурсах росіяни активно поширювали відео, на якому видно тіла окупантів, які нібито здавалися в полон Збройним силам України. У прокремлівських ЗМІ вимагали реакції від ООН та інших організацій.

Втім, українська сторона розповіла свою версію подій. "З окремих шматків відео про інцидент з російськими військовими на Луганщині можна зробити висновок, що, скориставшись інсценуванням здачі в полон, росіяни вчинили воєнний злочин - відкрили вогонь на ураження військових Збройних сил України", - зазначив Лубінець.

За словами омбудсмена, в цьому випадку особи з-поміж російських військовослужбовців не можуть вважатися військовополоненими, а є такими, що ведуть бій і вчиняють віроломство. "Вогонь у відповідь не є воєнним злочином. Навпаки, ті, хто хочуть скористатися захистом міжнародного права для вбивства — повинні бути покараними", - заявив Лубінець.

Він додав, що єдиною причиною загибелі російських військовослужбовців на території України є злочинна політика Російської Федерації, яка розпочала необгрунтовану геноцидну війну проти українського народу.

"Не дивно, що такі "вкиди" зі звинуваченнями відбуваються на фоні звільнення Херсона і викриття тисяч нових фактів воєнних злочинів Кремля. Перемикнути увагу не вдасться. Вбивці залишаються вбивцями, а воєнних злочинців очікує трибунал", - написав Лубінець.

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...