"Волю Стерненку! Венедіктова - чума": Тисячі протестувальників мітингували на Банковій та біля ОГПУ. Фаєри долітали до третього поверху Офісу генпрокурора

Організатори обіцяють, що мітинги триватимуть, доки Стерненко та інші політв'язні не вийдуть на волю. Наступна акція відбудеться 9 березня на Майдані Незалежності, через те, що поряд запланований з'їзд суддів

Facebook / МВС

У Києві в суботу, 27 лютого, відбулась акція протесту через вирок одеському активісту Сергію Стерненку, якого суд відправив у колонію на 7 років. Прихильники засудженого вийшли на вул. Банкову під будівлю Офісу президента. Початок акції планувався на 12.00, про що повідомляв Telegram-канал "САМОЗАХИСТ". Згодом мітингувальники пішли до будівлі Офісу генерального прокурора України.

Головне про суботню акцію:

  • За підрахунками журналістів, під ОП прийшло близько 1,5-2 тис. осіб.
  • Ворота до будівлі були відчинені, люди могли підійти до входу в Офіс глави держави.
  • Активісти вимагали від влади відпустити Стерненка і перезавантажити Вищу раду правосуддя.
  • Будівлю ОГП учасники акції закидали петардами і фаєрами. Організатори також натякнули, що ця акція "остання мирна".

11:25 – "Самозахист" написав, що до центру столиці України стягнули "значні сили", а копи нібито зупиняють транспорт і проводять перевірку.

Поліція в Києві вранці 27 лютого

11:30 – У мережі показали оголошення в одному з месенджерів про пошук "масовки" для акції. Організатори стверджують, що це провокація.

Повідомлення про пошук людей для участі в демонстрації

11:45 – Під ОП уже зібралося близько 500 осіб, передає "Сьогодні". Прохід до будівлі вільний, на місці чергують поліція та пожежне авто.

Люди збираються на акцію
Під будівлею ОП починає збиратися натовп

12:05 – Протестувальники розташувалися прямо біля входу до ОП. Вони також вимагають звільнити підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Плакат про фігурантів справи Шеремета
Люди біля входу в Офіс глави держави

12:30 – Прихильники одеського активіста продовжують збиратися на Банковій.

Акція в столиці в суботу, 27 лютого

12:35 – У Києві посилили заходи охорони на Хрещатику, Майдані Незалежності, вулицях Інститутській та Банковій. Збільшилася кількість поліції на станціях метро "Хрещатик" та "Майдан Незалежності", передає "Укрінформ".

Територію навколо Офісу президента оточили кілька сотень правоохоронців. Ворота до двору ОП відчинені. На вході розгорнули пункт допомоги з аптечкою, їжею та гарячими напоями.

12:50 – Прихильники Стерненка висунули дві умови владі: звільнити засудженого українця, а також перезавантажити Вищу рада правосуддя.

12:55 – УП пише, що на акцію вийшло понад півтори тисячі осіб.

Один з активістів
Пункт допомоги під ОП

13:05 – Тим часом під одеським СІЗО також пройшла акція підтримки. Її учасники запалили фаєри.

Акція під СІЗО в Одесі
Прихильники засудженого українця прийшли з плакатами
Люди запалили фаєри

13:15 – Учасники протесту почали колоною йти до Офісу генпрокурора.

Протест у Києві

13:40 – Коли учасники акції дійшли до будівлі ОГП, вони запалили фаєри, деякі почали закидувати Офіс петардами.

Мітинг під Офісом генерального прокурора
Будівлю закидали фаєрами і петардами
Прихильники Стерненка вимагали відставки генпрокурорки
Учасники протестної акції

15:00 – У мережі опублікували відео того, як прихильники засудженого з музикою йшли по Києву до Офісу генпрокурора.

Крім того, люди під крики закидали шашками будівлю ОГП.

15:50 – На Facebook-сторінці МВС подякували громадянам за дотримання чинного законодавства під час мирної акції на Банковій у центрі столиці, а також поліцейським, нацгвардійцям та рятувальникам, які охороняли публічну безпеку на місці.

"Конституція України гарантує право на акції та зібрання. Правоохоронці готові забезпечувати правопорядок під час мирних протестів на території всієї України", – зазначила пресслужба.

Охоронці правопорядку під ОП

Поліція діалогу

Facebook / МВС

Акція у Києві завершилася близько 15.00 під Офісом генерального прокурора України під вимоги мітингувальників .

Мітингарі намагалися закидати фаєрами та димовими шашками будівлю ОГПУ. Люди цілили фаєрами у вікна будівлі Офісу генерального прокурора, інколи фаєри долітали до третього поверху. Вимагали відставки генпрокурора Ірини Венедіктової, а також звільнити з-за грат Стерненка, музиканта Андрія Антоненка та інших політв'язнів.


Організатори акції на підтримку Сергія Стерненка заявили, що 9 березня вони закликають людей зібратися біля Будинку профспілок на Майдані Незалежності. Про це повідомляє телеграм-канал організаторів акції на підтримку Стерненка “Самозахист”.

“Ми звертаємось до Президента Зеленського. Сьогодні акція була мирною, але ми ВИМАГАЄМО, щоби ви не лише почули людей на вулиці та відреагували на це, але і негайно вжили усіх заходів, аби було відновлено свавільно порушені права Сергія Стерненка та інших політв’язнів”, - йдеться у повідомленні.

Також організатори акції вимагають, аби Зеленський розпочав виконання своєї передвиборчої обіцянки та зайнявся реформуванням судової системи.

“Якщо ви нас не почуєте, сьогоднішня акція під вашим офісом і під офісом вашої генпрокурорки може стати останньою мирною. Пане президенте, це залежить саме від вас. Збираємось 9 березня біля Будинку профспілок на Майдані. Наші вимоги — звільнити Сергія Стерненка та інших політв’язнів, а також по-справжньому очистити судову систему”, - заявили організатори акції.


У Путіна особливий план: Армія РФ може почати великий наступ на Україну під час саміту НАТО, - Atlantic Council

середа, 24 квітень 2024, 17:50

Росія розпочала свою третю велику хвилю мобілізації в очікуванні майбутньої весняно-літньої кампанії. Президент Росії Володимир Путін 31 березня підписав указ про початок чергового призову на строкову військову службу, встановивши плановий показник до ...

"Камыш горит" - нарешті долетіло": У Маріупольському районі завдано удару по скупченню офіцерів РФ

середа, 24 квітень 2024, 17:30

У Маріупольському районі прилетіло по скупченю російських офіцерів, є двох- та трьохсоті. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, передають Патріоти України. За його слова, влучання сталося у ніч проти 24 квітня у с. Бабах-Тарама. ...