"Волк-18" виходить на скрепну стежку війни: У Росії створили черговий БПЛА-винищувач дронів, котрий таранитиме чужі безпілотники

Збивали з дробовика, ловили сіткою, тепер будуть таранити.

Дослідний зразок безпілотника-перехоплювача "Волк-18" виставлений в Москві в експозиції ПКО "Алмаз-Антей" на виставці й форумі NAIS 2021

Російський ПКО "Алмаз-Антей" розробив безпілотник-перехоплювач "Волк-18", який буде "ловити" або таранити ворожі дрони. Підприємство завершило заводські випробування свого "летючого тарана" і в цьому році планує вийти на держвипробування, зазначають Патріоти України.

За словами розробників, льотні випробування "Волка-18" включали в себе реальну поразку дронів-мішеней.

Для цього дрон оснащується трьома пристроями для стрільби сітками. Якщо перервати політ повітряної цілі за допомогою зарядів не вдається, то передбачена функція тарана для знищення апарату противника в повітрі.

Дослідний зразок безпілотника-перехоплювача "Волк-18" виставлений в Москві в експозиції ПКО "Алмаз-Антей" на виставці й форумі NAIS 2021 / Фото: РІА новини

Відзначається, що такий безпілотник, після доопрацювання, начебто самостійно виконує пошук, розпізнавання і селекцію цілей, а також маневрування і знищення (тараном) дронів. Оператор тільки підтверджує рішення про атаку. Представник концерну "Алмаз-Антей" додав, що в РФ такий апарат перший.

Дослідний зразок безпілотника-перехоплювача "Волк-18" виставлений в Москві в експозиції ПКО "Алмаз-Антей" на виставці й форумі NAIS 2021 / Фото: РІА новини

Російський безпілотник-перехоплювач "Вовк-18" являє собою квадрокоптер зі злітною масою до 6 кг і розмірами 60 на 60 см. Час польоту дрона досягає 30 хв. Покращений варіант отримав нову оптико-локаційну систему, яка забезпечує підвищену дальність виявлення цілей і доопрацьовану систему управління, що начебто дозволяє застосовувати дрон в повністю автоматичному режимі.

Дослідний зразок безпілотника-перехоплювача "Волк-18" виставлений в Москві в експозиції ПКО "Алмаз-Антей" на виставці й форумі NAIS 2021 / Фото: РІА новини

При цьому не повідомляється, чи переживе "перехоплювач" зіткнення з противником, яка дальність "стрільби" сітками, яка його вартість і як він зможе наздогнати більш швидкісні БПЛА класичного компонування (швидкість дрона не вказана).

Варто нагадати, що це не перший "немаючий аналогів у світі" російський зразок БПЛА-винищувача.

Так, 12 березня 2019 року на сайті Федеральної служби з інтелектуальної власності РФ розміщені відомості на промисловий зразок безпілотного літального апарату-перехоплювача від все того ж ПКО "Алмаз-Антей". Згодом з'явилося й відео випробувань цього БПЛА.

Згідно з повідомленням представників концерну, управління та прицілювання "летючим дробовиком" (офіційної назви ця Wunderwaffe не має) здійснюється оператором вручну через візор: на апараті встановлені бортові телевізійні системи виявлення, наведення та прицілювання.

Летючий дробовик від ПКО "Алмаз-Антей"

Стрілецький комплекс реалізований на базі гладкоствольного карабіна "Вепр 12 Молот" 12 калібру з електронним спуском і коробчатим магазином на 10 патронів. Апарат робить постріли в автоматичному режимі, продовжуючи летіти за заданим курсом.

Летючий дробовик від ПКО "Алмаз-Антей"

Також конструкція БПЛА дозволяє при необхідності встановлювати замість карабіна звичайний автомат Калашникова, розрахованого під стандартні патрони.

Летючий дробовик від ПКО "Алмаз-Антей" під час випробувань

Маса дрона становить 23 кг при довжині корпусу у 1 м і розмах крил 1,2 метра. БПЛА може розвинути швидкість до 130 км / год, перевозити до 3 кг вантажу та знаходитись у повітрі до 40 хвилин.

БПЛА-перехоплювач-бомбардувальник "Карнивора"

Ще раніше, у січні 2019 року, пройшли випробування дрона "Карнивора" від компанії "Мікран", в оснащення якого входять спеціальні сітки для "ловлі" різних БПЛА.

" Карнивора " також начебто здатний вражати наземні цілі, застосовуючи осколково-фугасні гранати й протитанкові авіабомби малого калібру на кшталт мінібомбардувальника. Цей апарат важить 40 кг, розвиває швидкість 150 км / год і може перебувати в повітрі до 15 годин.

Ось так розробники з РФ бачать, як їх "Карнивора" ловить ворожий дрон

Розробники навіть пообіцяли, що після завершення заводських випробувань роботу БПЛА планується перевірити в бойових умовах. Однак за останні півтора року ні про "Карнивору", ні про "летючий дробовик" нічого не чутно.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...