Вони працюють: У Верховній Раді підтримали в другому читанні законопроект про незаконне збагачення

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт №1031 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за надбання таких активів". "За" проголосували 259 народних депутатів, зазначають Патріоти України.

Законопроєктом пропонується встановити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в разі, якщо набуті чиновником активи більш ніж на 6,5 млн грн перевищують його законні доходи. За це каратимуть позбавленням волі на строк від п'яти до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Механізм так званої громадянської конфіскації пропонується застосовувати, якщо сумнівні доходи чиновника коштують більше, ніж його законні доходи, починаючи з 1 млн грн.

"У законопроєкті два інструменти. Перше - це кримінальна відповідальність за незаконне збагачення, якщо слідство доведе, що у чиновника його незаконні активи на 6,5 млн більші, ніж його законні доходи - це кримінальна відповідальність - до 10 років позбавлення волі і, відповідно, з можливістю спеціальної конфіскації таких активів. Якщо йдеться про незаконні активи на суму від 1 мільйона гривень, то це так звана громадянська процедура - чиновник не сідає у в'язницю, але він звільняється, і незаконні доходи знову ж конфіскуються в бюджет держави", - розповіла нардеп від "Слуги народу" Анастасія Красносільська журналістам в кулуарах парламенту.

Справи про визнання необґрунтованих активів і їх стягнення в дохід держави розглядаються ВАКС, підслідні будуть Національному антикорупційному бюро (НАБУ) і Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП), в передбачених законом випадках їх будуть вести Державне бюро розслідувань (ДБР) і Генеральна прокуратура.

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 29 березня

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 29.03.24 орієнтовно склали:

Чехія знайшла для України вже мільйон снарядів - ЗМІ

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:22

Учасники ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ підписали угоду, в межах якої Україна отримає мільйон артилерійських снарядів, повідомляє . Спочатку передбачалося закупити 800 тисяч снарядів: 500 тисяч калібру 155 мм та ще 300 тисяч -...