"Вони тут множитися починають": У Чехії винесли вирок блогерам, які розпалювали ненависть до українців

У середу, 26 жовтня, окружний суд у чеському місті Кладно відправив двох відеоблогерів Патріка Тушла та Томаша Чермака на 10 і 6 місяців до в’язниці через публічні висловлювання проти українців. Про це повідомляє видання Novinky.cz, передають Патріоти України.

Вирок було винесено того ж дня, коли суд розпочав розгляд справи. Обох фігурантів, які досі перебували під вартою, доставили до суду конвоїри. Обвинувачення було порушено прокуратурою за вчинення злочину, пов'язаного з наклепом на націю, расу, етнічну групу чи іншу групу осіб, а також за розпалювання ненависті до групи осіб або обмеження їх прав і свобод.

Згідно з обвинуваченням, у серпні цього року Патрік Тушл та Томаш Чермак транслювали в соцмережах у прямому ефірі відео, в якому зневажливо відгукувалися про українців та закликали проводити контрдемонстрації у відповідь на їхні акції в Чехії.

Зокрема, Чермак серед іншого сказав: “Українці тут починають множитися, одна демонстрація за одною. Ми повинні діяти зараз, або ми підемо до біса”. У відео також було кілька образливих і нецензурних висловлювань на адресу українців.

На суді обидва визнали невідповідність форми відео та недоречність виступу. Хоча санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі, суд обмежився м’якшим покаранням. Патрік Тушл перебуватиме в ув’язненні 10 місяців, його колега Томаш Чермак - всього пів року. Вирок не є остаточним, він може бути оскаржений.

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...