"Вони завжди говорять про Крим": Зловісний бумеранг війни накрив Росію, окупація Суджі має особливий вплив, - The Guardian

Суджа - українське місто, яке забуло про своє коріння. Як пише The Guardian, українська окупація міста Суджа в Курській області виглядає зловісним "бумерангом" путінської пропаганди. Доки Кремль стверджує, що повертає "исконно русские земли", ЗСУ взяли під свій контроль місто, яке колись було українським і лише в ХХ-му столітті було повністю зросійщене, передають Патріоти України.

Популярний блогер та історик Євген Мурза приїхав у Суджу, аби на місці відзняти черговий випуск своєї історично-гумористичної програми. Розповідаючи своїм підписникам про українське коріння Суджі, Мурза зауважує, що ще на початку ХХ століття українською мовою розмовляли 61% жителів Суджі.

Цей екскурс в історію потрібен не для висунення українських претензій на Суджу, а щоб показати, наскільки абсурдними та лицемірними є російські претензії на частину території України.

"Вони завжди говорять про Крим чи інші місця, які, як вони кажуть, [в часи СРСР відрізали від Росії і] приєднали до України, але ніколи не говорять про ті місця, які були відібрані [у України та приєднані до Росії]", – сказав Мурза в інтерв’ю The Guardian.

У Суджі, як і загалом в більшій частині російських територій біля кордону з Україною, багато старших людей досі розмовляють українською мовою або сумішшю двох мов, відомою як суржик.

"Мені здається, старі люди, яких я там зустрів, напевно, краще розмовляли українською, ніж я", — сказав один солдат із російськомовної родини на сході України, який патрулював вулиці Суджі.

А от серед молодого покоління в Суджі майже ніхто не говорить українською. За словами Мурзи, ця тенденція, а також той факт, що в музеї Суджі нічого не йдеться про давнє українське минуле міста, має стати попередженням щодо того, що може статися з іншими територіями, які нині русифікуються.

"Подивіться, що відбувається на окупованих територіях України, де пропаганда говорить людям, що вони всі росіяни, а все українське – штучне. Через кілька десятиліть це все заглибиться: буде як Суджа, і ніхто нічого не згадає", – попереджає історик.

Назад в СРСР?: Генпрокурор РФ вирішив скасувати реабілітацію жертв радянських репресій

вівторок, 10 вересень 2024, 12:42

Кремлівський режим вирішив укотре переписати історію, скасувавши реабілітацію цілої низки жертв радянських репресій, інформують Патріоти України. Як повідомляє The Moscow Times, відповідний проект наказу вже підготовлено генеральним прокурором РФ Ігоре...

Просто дуже гарна робота? Родина нардепа з антикорупційного комітету витратила на авто і нерухомість більше 1 млн доларів

вівторок, 10 вересень 2024, 11:28

Родина народного депутата, члена комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Романа Іванісова за період його депутатства купила декілька коштовних автомобілів і дорогих об’єктів нерухомості, передають Патріоти України з посиланням на Bihu...