Ворог біля "морської брами" України: Наскільки Росії вдалося посилити Чорноморський флот ВМС РФ

Москва поставила собі амбітний план перетворити Чорне море, звісно разом з Азовом, на "русское озеро". А для цього потрібно було значно посилити міць флоту, що квартирує в Севастополі. З часу окупації Криму ЧФ отримав понад 20 нових бойових одиниць.

Чорноморський флот, якщо порівнювати зі стратегічними Північним і Тихоокеанським, завжди відігравав другорядну роль в радянсько-російській історії. Після розпаду СРСР значна частина його корабельного складу була «порізана на голки» через неспроможність утримувати таку кількість застарілих бойових одиниць, зазначають Патріоти України.

Втім, у 2014 році, після російської окупації Криму, ЧФ РФ отримав не тільки воєнно-стратегічне значення, а й геополітичне. Військово-морське формування Росії в Чорному морі стало демонстрацією претензій РФ на домінування в регіоні, а угруповання сил в Криму – ще й символом ударного кулака проти НАТО…

Після окупації Криму військово-політичне керівництво Росії вдалося до посилення не лише військового угруповання на анексованому півострові, а й власне Чорноморського флоту. Розпочався процес якісного й кількісного посилення ЧФ, підтягування його до показників часів СРСР. З часу окупації Криму ЧФ отримав понад 20 нових бойових одиниць. Серед них три фрегати проєкту 11356, шість підводних човнів проєкту 636, патрульні корвети проєкту 22160 і ракетні катери проєкту 21631. Усі бойові одиниці оснащені крилатими ракетами «Калібр».

Уже сьогодні в складі ЧФ налічується 74 бойових кораблів і катерів, серед яких 7 дизельних підводних човнів. Будівництво нових кораблів і катерів для ЧФ, за заявами російських посадовців, триває. А деякі експерти говорять про витіснення Росією суперників з Чорного моря та створення тут нею такого собі «Mare Nostrum». Отже, стан справ на Чорноморському флоті Росії потребує ретельного аналізу і відповідної оцінки.

Питання кількості та якості

Станом на кінець 2019 року Чорноморський флот РФ нараховував 227 одиниць плавзасобів, з них бойових кораблів та катерів – 74 одиниці (32,6% від усього корабельного складу), плавзасобів забезпечення – 153 (67,4%). Середній вік всіх плавзасобів – 30,4 року. Середній вік бойових кораблів та катерів – 20,2. Причому на одну бойову одиницю приходиться 2,07 допоміжних плавзасобів, що зумовлено не тільки незбалансованою структурою флоту, а і його низьким технічним станом. Це, своєю чергою, потребує постійного супроводження бойових кораблів в морі.

"Лупити по російським НПЗ - це щастя ескалації на шляху до перемоги. Без дизелю рашисти стануть на коліна", - журналіст

понеділок, 29 квітень 2024, 9:23

"Якщо чесно, бомбьожки НПЗ стали для мене єдиним дофаміном. Коли розплющую очі зранку, то перше в нічних новинах - скільки й де рашисти нам розхерачили об'єктів. Якщо немає нашої нафтопереробної симетрії - стає геть грустно. Бо це дуже дієва річ", - пи...

"Варіантів безліч. Дискусії тривають": Як Україна може отримати і використати заморожені російські активи

понеділок, 29 квітень 2024, 9:14

Дискусії щодо використання заморожених активів РФ для допомоги Україні досі тривають. Колективне рішення буде озвучене на саміті G7. Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська, передають Патріоти України. "США зробили перший важливий крок. Вони при...