Вороги загинули через власну самовпевненість: Нові подробиці, як український "Нептун" знищив флагман російського флоту "Москву" (відео)

Журналісти встановили нові подробиці спецоперації ЗСУ, результатом якої стало знищення російського крейсера Москва, інформують Патріоти України.

Поспілкувавшись із людьми, знайомими з її перебігом, ЗМІ з’ясували, що екіпаж флагмана Чорноморського флоту РФ занапастила самовпевненість. Того дня, 13 квітня 2022 року, небо над морем було затягнуте важкими хмарами, через що було неможливо провести якусь розвідку ні літаками, ні безпілотниками Байрактар, ні оптичними супутниками, а під рукою в оператора комплексу Нептун на Одещині були тільки звичайні радари, які майже не бачать цілей далі, ніж за 18 кілометрів.

У зв’язку з цим команда крейсера була впевнена, що перебуває у повній безпеці. «Вони розуміли, що з неба їх не видно, з берега теж. Плюс вони мають дуже серйозні комплекси ППО на борту та інші системи захисту. Тож вони підпливли на 120 кілометрів до українського берега. І ця самовпевненість їх і згубила», — розповідає один з українських ракетників, причетний до створення Нептуна.

На бік України несподівано стала сама природа. Хмари, які приховували російське судно, допомогли виявити його, оскільки сигнал радара відбився від них до води, а від води назад до хмар.

«У нас на момент вторгнення не було загоризонтних радарів, і Росія про це знала. Але оскільки хмари стояли дуже низько і сигналу з цього коридору між водою та хмарами нікуди було подітися, радар несподівано добив до Москви», — пояснює співрозмовник видання.

Крім того, росіяни були настільки впевнені у власній недосяжності для ЗСУ, що, ймовірно, навіть не активували системи ППО. За розрахунками українських ракетників, політ Нептунів на таку відстань має становити трохи більше шести хвилин, проте після пуску двох ракет було неможливо встановити ступінь завданих ними пошкоджень.

Одне з джерел стверджує, що оператори Байрактарів не могли вилітати для верифікації влучення, оскільки над хмарами вони нічого не побачили б, а під ними ставали легкою ціллю. «Тому ніхто не знав, чи вдалося влучити. Але потім надійшли дані, що Москва дала повний вперед. Це означало, що щось сталося. З траєкторії було видно, що крейсер хотів сховатися за «вишки Бойка», — згадує він.

Водночас у бік корабля одночасно з різних боків попрямували чотири судна, проте на морі почався несподіваний шторм, і будь-які рятувальні операції дуже ускладнились. Коли українські військові дізналися, що з Криму вийшов буксир, стало очевидним, що ситуація на крейсері критична. За наявними даними, на його борту було 510 осіб, але врятуватися вдалося лише 58 членам екіпажу.

Оточення Харкова можливе? Військовий експерт відповів, чи вдасться ворогові захопити місто

субота, 18 травень 2024, 9:05

Російські окупанти не мають достатньо сил для прориву до Харкова через Вовчанськ, Куп'янськ або з напрямку Луганщини. Про це сказав генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки України 2005-2010 рр. Микола Маломуж в ефірі телеканалу "Еспрес...

Імперські амбіції не гаснуть: Більшість жителів Росії за припинення війни, але не згодні повернути захоплене

субота, 18 травень 2024, 8:45

Абсолютна більшість жителів Росії підтримують війну з Україною. Вони схвалили б рішення Володимира Путіна припинити її за умови, що захоплені території не повернуть. Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на дані опитування "Левада-Центру". З вер...